Fehér János előadása

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület folytatja az Előadások Székelyföld településtörténetéről című sorozatot, április 12-én a negyedik tematikus előadásra kerül sor, amelyben ismét új kutatási eredményeket mutatnak be az érdeklődőknek. Ezúttal Fehér János művészettörténészt hívták meg, aki látványos eredményeket mutatott fel az utóbbi években Erdővidék múltjának kutatásában.

Az előadó saját épületkutatásai és az általa feltárt levéltári anyag alapján tárgyalja Háromszék (azon belül elsősorban Erdővidék, ill. Orbaiszék) középkori közigazgatás- és településtörténetének problémás részleteit, számos új felvetést fogalmazva meg a helyi egyházszervezet kialakulása, a szabad székelyek és a vármegyei nemesség viszonya, a háromszéki mezővárosok helyzete kapcsán.

Fehér Jánosnak a közelmúltban kötete jelent meg az egykori erdővidéki Dobóról, illetve az olaszteleki Daniel-kastély építéstörténetéről. Tanulmányai rangos folyóiratokban látnak napvilágot, kiállításokat, konferenciákat szervez az általa kutatott területet érintő településeken és szívesen tart tudománynépszerűsítő előadásokat is a legkülönbözőbb közösségi rendezvényeken, évfordulók, falunapok alkalmával.
 

 
Az Erdélyi Múzeum-Egyesület Bölcsészet-, Nyelv- és Történettudományi Szakosztálya minden érdeklődőt szeretettel vár az Előadások Székelyföld településtörténetéről című sorozat negyedik előadásán, melynek címe: Háromszék és Erdővidék középkori településtörténetének kérdései.

Az Előadás időpontja: 2016. április 12., kedd, 18.00 óra, helyszíne az EME-előadóterem (Jókai/Napoca u. 2. sz.).

Fehér János fotóját Nagyálmos Ildikó készítette az olaszteleki Daniel-kastélyban egy közelmúltban tartott konferencián. A YouTube-on található archív videó az Erdővidék Térségi Televízió munkája. 

Élő Székelyföld Munkacsoport