Ezer erdész ünnepel Erdélyben
Száztizennyolc év után a magyarországi Országos Erdészeti Egyesület ismét Erdélyben szervezi meg vándorgyűlését június 22. és 25. között.

Ezer Kárpát-medencei erdész gyűl össze ünnepelni Erdélyben, emlékezik meg az erdész szakma egyik legkiemelkedőbb személyiségéről jubileumi vándorgyűlés keretében.

Az egyesület 150 éve alakult, Európa és Magyarország egyik legrégebbi, folyamatosan működő egyesülete, az egyesület kiadványa, az Erdészeti Lapok a mai napig rendszeresen megjelenik havonta.

Az idei, egyben második, erdélyi vándorgyűlése sorban a 147. az elsőt 1898-ban tartották az akkori háromszéki vármegye főispánjának meghívására.

A jubileumi rendezvény központjának megválasztása az erdész szakma kiemelkedő személyiségéhez, az egyesület egyik alapítójához, Bedő Albert emlékéhez kapcsolódik. 

Bedő Albert (1839-1918) Sepsikőröspatakon született, Budapesten hunyt el, majd Kálnokon helyezték örök nyugalomra; főerdőmesterként és földművelésügyi államtitkárként is tevékenykedett. Nevéhez fűződik  a Magyar Királyság erdős területeinek feltérképezése. Főerdőtanácsosként részt vett az 1879-ben megjelenő új erdőtörvény előkészítésében is. A  rá emlékező egyesület célja az, hogy mindkét települést szakmai zarándokhellyé emeljék és Bedő Albert személyisége révén hidat teremtsenek a határon túli és az anyaországi szakemberek között.

A júniusi vándorgyűlés egyik célja ennek az összetartozásnak a kifejezésre juttatása is. Az általa alapított, mára már 3500 fős tagságot számláló egyesület erdélyi és felvidéki magyar szakemberek bevonásával a Kárpát-medence erdészeti értékeinek megőrzésére és hagyományainak ápolására törekszik.

Az egyesület 2010-ben megalakította Erdélyi Helyi Csoportját melynek 175 tagja van akik aktívan vesznek részt az egyesület munkájában, így a Székelyföldi Erdőtulajdonosok és Erdőgazdálkodók Szövetségének képviselői is. Az Országos Erdészeti Egyesület tagjai jellemzően állami és magánerdészeteknél, az erdészeti és természetvédelmi hatóságoknál, a kutatási, a képzési vagy éppen az erdőpedagógiai területen dolgozó szakemberek. Az OEE a társadalom erdőkkel kapcsolatos felelős gondolkodását is céljai között határozza meg ennek eredményeként az egyesület által minősített erdészeti erdei iskola hálózatába tartozó intézmények évente 50 000 gyermeket fogadnak a fenntartható gazdálkodást bemutató programokon ismeretterjesztő programjaival, mint például az „Év fája” mozgalom vagy az „Erdők Hete” rendezvénysorozat létrehozásával is népszerűsíti a társadalom erdők iránti elkötelezettségét.
A Bedő Albert nevét viselő erdészeti szakközépiskola Ásotthalmon
A vándorgyűlés előzményeként tavaly már Kaposváron átvették a hagyományos vándorzászlót az erdélyi delegáció képviselői, illetve idén március 21-én Budapesten felavatták Bedő Albert mellszobrát a földművelésügyi minisztérium épületének árkádjai alatt.

A vándorgyűlésen jelen lesz a székelyföldi magánerdészeteket tömörítő érdekképviseletünk. Szakmai találkozóra és kapcsolatok építésére is alkalmat ad e vándorgyűlés valamint szakmai és kulturális  terepi programokat is szerveznek Háromszék, Erdővidék, Brassó és Csíkszék környékének erdészeti és kulturális látnivalóit bemutatva.

Az ünnepi közgyűlésen, amely keretében az elmúlt 150 év erdészeinek értékteremtő tevékenysége előtt rójuk le tiszteletünket, Áder János, Magyarország köztársasági elnöke mond ünnepi beszédet.

 
Kádár Tibor-Sándor
okleveles erdőmérnök,
közönségkapcsolati munkatárs
Székelyföldi Erdőtulajdonosok és Erdőgazdálkodók Szövetsége/ APAPET