Ez a kiállítás szétfeszíti a Kakasülő Galéria kereteit

A Vinczeffy László képzőművész atyhai telkén található galériában a hat alapító művészbarát, mint hat meghívott vendég, illetve a vendégek vendégeinek kiállítását tekinthették meg az érdeklődök szombaton a délutáni órákban.

A tárlat július 31-ig lesz majd látogatható.

Idén a KERESZTRE, mint az európai ember számára fontos és meghatározó szimbólumra esett a választás.

Kérdeztük a házigazdát, hogy milyen megfontolás vezetett a kereszt-jelkép kiválasztására? Azt válaszolta Vinczeffy, hogy a tavalyi kiállítást követően egy alkalommal leültek a barátaival egyeztetni és kiértékelni. Ő aznap éppen szobrászkodott, s véletlenül (?) egy kereszt-forma rajzolódott ki a vésője nyomán. Ezt üzenetként értelmezte, s azonnal javasolta is a következő kiállítás vezérmotívuma gyanánt. A javaslat mindenkinek tetszett, egyhangúlag elfogadták a kollégák.


Arról, hogy mi lehet a következő kiállítás hívószava, most még nem eshetett szó. Vinczeffy bízik abban, hogy majd a baráti beszélgetések alkalmával, a következő napok-hetek során „elő fog ugrani az ihletadó gondolat” is.

A megnyitóünnepségre mintegy kétszázötvenen voltak idén kíváncsian. Az időjárás is kegyes volt. Lehet, hogy a környék falvain végigsöpört egy-egy futózápor, de az atyhaiakat ma békén hagyta az eső. Aki nem a kiállítással és az ünnepléssel foglalkozott, az nagyot haladhatott a szénagyűjtéssel.
 

A belépőket számolták – 250 pohár pálinka fogyott a kapunál, és legalább
ugyanennyi belépőt vettek át a vendégek; katalógussal jutalmazták a 100.
és a 200. tárlatlátogatót. A mikrofonnál Vinczeffy László képzőművész 
 
Szűcs György művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgató-helyettese keresetlen, őszinte szavakkal beszélt a munkákról. Nyilvánvalónak tartotta, hogy ez a kiállítás magától értetődő módon feszíti szét a csűr kereteit.

Ezalkalommal is olyan kultúrális eseményt sikerült létrehoznia Vinczeffy Lászlónak, családjának és segítőinek, amely messze túlmutat a Sóvidék és a Székelyföld keretein. Úgyhogy érdemes a továbbiakban is figyelni az innen szétgyűrűző gondolatokra és a műalkotásokban kivetítődő álmokra.
 

Bocskay Vince szobrász és Szűcs György művészettörténész


ÍRÁSUNK A KÖVETKEZŐKBEN FRISSÜLNI FOG!
Készült a Bethlen Gábor Alap támogatásával
A kapcsolódó fotók és videók feldolgozása folyamatosan zajlik.

Az itt látható felvételeket a cikk szerzője készítette.

Simó Márton/ Élő Székelyföld MUnkacsoport