Egy tányér szeretet - FRISSÍTVE!

A közzösségi oldalon így szólt a felhívás: Az UTCA emberei december 21-én, 22-én és 23-án is az utcán lesznek, hogy segítsenek a rászorulóknak egy tál meleg étellel. Ilyen sem volt mostanában a mi kis városunkban. Pedig egykor ennek is volt hagyománya a karácsonyi ünnepkörben. Csak kikopott, mint sok minden más.

A karácsonyi ünnepkör közeledtével az UTCA felállította sátrát a városközpontban, és harmadik napja főzi a pityókatokányt a szegény gyerekeknek és a rászoruló nyugdíjasoknak.

Nem sok, csupán egy tálnyi szeretet, ‘ajándék’ az éhes gyomornak. Egy tál étel, de elég arra, hogy emlékeztessük felebarátainkat, a járókelőket, a luxusgépkocsikkal száguldó embertársakat, hogy nincs egyéni boldogulás közösségi boldogulás nélkül! Törődjünk jobban és többet egymással!

Nem könnyű leülni a fagyos hidegben, de az éhség az nagy úr, és leültet. Ismerős arcok, akikkel minden nap találkozunk. Lehet, hogy gyermekkorunkban együtt is játszadoztunk fociztunk, talán egyazon gyárban dolgoztunk valamikor…

Most, amikor mindenki a szeretetről beszél, meg kell fogni bár egy pillanatra az elesettek kezét, s nem sajnálni, nem halogatni kell a gesztust, hanem segíteni, felemelni…


 
Az akciónkhoz támogatókat és önkénteseket kerestünk, és jöttek is szép számmal. Megnyíltak a pénztárcák, lett pityóka, kolbász, olaj, hagyma… Profi szakácsok is jelentkeztek az önkéntes munkára. Főztünk a világ szeme-láttára a mínusz 10 fokos hidegben.

Az emberek nézelődtek, csodálkoztak. Az első nap 98 adag meleg ételt osztottunk szét hajléktalan-, nyugdíjas- és éhes kisgyermek-barátainknak.
 

Szerény eszközeink ellenére örömmel és boldogsággal töltött el bennünket, hogy az ‘Egy tányér szeretet’ nevű akciónk második napján már 124 embert sikerült pár percre boldoggá tennünk.

Sokan szégyelltek az asztalunkhoz ülni, többször körbepásztázták a környéket, majd egy kis edénnyel tértek vissza. Mi pedig bőven mértük, hogy jusson belőle vacsorára is. Nem igaz, hogy nem fáztunk át, de embertársaink iránti elkötelezettségünk kitartást, erőt és meleget adott ahhoz, hogy csak így érdemes cselekedni, így jó élni.

MA IS FŐZÜNK! (2016. december 22.) 

Aki el szeretné vinni a meleg ételt, az megteheti, elfogyaszthatja otthon is, ehhez biztosítunk műanyag dobozt és szatyrokat.

A tálalást 14:00 órakor kezdjük és maradunk amíg elfogy a kondérból a pityókatokány.

Pénteken az előkészületek idején fotóztunk a helyszínen.

FRISSÍTVE! (2016. december 23.)

Az ‘Egy tányér szeretet’ akciónk utolsó, harmadik napján – közölték az UTCA aktivistái -, talán a ködös és igen hideg idő miatt, valamivel kevesebben látogatták meg sátrunkat, mint azt kezdetben reméltük. Azonban a zord idő ellenére is sikerült kiosztanunk közel 70 adag meleg élelmet a helyszinen, illetve a támogatásként kapott gyümölcsöt és péksüteményt is. Sokan jöttek úgy, hogy elvitelre kértek ételt, így a helyszínen elfogyasztott és elvitt adagok száma ismét közel 100, pontosabban: 97 adag meleg élelemmel sikerült „jót tennünk”. Köszönjük a támogatást, a fáradságot, és igazán Meleg, Hangulatos, Áldott Karácsonyt kívánunk minden követőnknek, barátunknak és ismerősünknek, Egy Nagy Tál Szeretet kíséretében!

A szerző felvételei.

Balázs Árpád/ Élő Székelyföld Munkacsoport