Csemeteültetési rekord-kísérlet

Március 15. és április 15. között zajlik a hazai erdőgazdálkodásban az erdőtelepítések és csemeteültetési kampányok java.

Míg a tölgyes régióban az erdő megújítása már március elején elkezdődik addig a hegyvidéki lucfenyvesekben ez egész május elejéig elhúzódhat.

Ennek az eseménynek az apropóján már a 2008-ban megalkotott román erdőtörvény is arra bátorítja az erdészeket, hogy ebben a periódusban fordítsanak figyelmet az erdők közjóléti szerepére, valamint fektessenek hangsúlyt a erdei iskola, ökológiai nevelés, felvilágosítás és közönségkapcsolatokra egyaránt.

Ennek okán, és annak a felismerésnek a szükségességéből, hogy a civil társadalom hiteles képet kapjon az erdők helyzetéről, az erdésztársadalom egyre több lehetőséget nyújt a természet védelmét fontosnak tartó civilek és a média képviselőinek az aktív részvételre.

Ilyen alkalmakkor egyrészt tevékenyen bekapcsolódhatnak az érdeklődők másrészt olyan szakemberek társaságában tölthetnek el hasznos időt, akik szívesen mesélnek munkájukról, mutatnak példákat és tesznek javaslatokat is.

Március 25. az erdők napja Romániában – ezt február 28-án szavazta meg a parlament -, s  ennek az alkalomnak a kapcsán a brassói székhelyű Az erdők barátai nevet viselő civil szervezet az Erdőőrséggel (GF), a Romániai Erdőgazdálkodók Szövetségével (AP), a Romániai Állami Erdőgazdasággal (RNP) valamint a Vízügyi és Erdészeti Minisztériummal partnerségben március 24-én, pénteken nagyszabású erdőültetési kampányt bonyolított melynek céljai között szerepel a tavalyi egy nap alatt elültetett 1 millió csemete nemzeti rekord megdöntése 1,2 millió csemetével.

Udvarhelyszéken az akcióban részt vett a Zetelaka Erdőrendészeti Hivatal, három helyszínen mintegy 5050 csemetét sikerült elültetni 18 erdészeti szakember, 30 civil és a székelyudvarhelyi Marin Preda Elméleti Líceum 16 diákjának a közreműködésével. A napot egy bográcsozsással zárták. A Homoródi Erdészeti Hivatal két helyszínen mintegy 4900 csemetét ültetett el 34 erdészeti alkalmazott és 30 civil részvételével. A napot itt is egy bográcsozsással zárták. A Székelyudverhelyi Magánerdészet  8 helyszínen, 10500 csemetét ültetett,  15 erdész és 85 civil részvételével.

Forrás: Erdészeti Hivatal Zetelaka

Kádár Tibor Sándor okleveles erdőmérnök