Az EU mélypontja?

Viszonylagos, hogy melyik állapot jelenti majd ama legmélyebb pontot. Az Európai Unió – a hangzatos ígéretek ellenére – nem képes azzá válni, aminek álmodta magát. Nem biztonságos államszövetség, eléggé arctalan, és képtelen a megújulásra. Az EU még csak nem is nagyhatalom, bár annak álmodja és képzeli magát. Üzleti szempontból azonban mindenképp talpon szeretne maradni. És prostituálja is magát rendesen, csak menjen a bolt.  

Az unió mélypontjának nevezte az Európai Unió és Kanada között tervezett szabadkereskedelmi megállapodás (CETA) körül kialakult helyzetet Christian Kern osztrák kancellár a Kronen Zeitung című lap vasárnapi számában megjelent interjújában – írja az MTI.

Kern kijelentése szerint „nem mehet így tovább”, a kialakult helyzet azt mutatja, hogy azonnali uniós reformokra van szükség. Egyúttal nem vetette el annak lehetőségét, hogy a kitűzött időpontban, október 27-ig megszületik majd az egyezség.

A kancellár hangsúlyozta, hogy a CETA egyezményről szóló tárgyalások során Ausztria sok változtatást ért el.

Egyúttal reményét fejezte ki, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti szabadkereskedelmi megállapodás (TTIP) ügyében időben lesz szó arról, hogy mit kell tartalmaznia az egyezménynek. Úgy vélte, amennyiben ez nem történik meg, felelősséggel vállalni kell, hogy a tárgyalások meghiúsultak.

A környezetvédők és a civil szervezetek tiltakozása ellenére az osztrák kormány kedden formálisan is szabad utat adott a CETA aláírásának – közölte a gazdasági miniszter szóvivője. Ausztria a befektetési feltételek pontosítására és átláthatóságára törekszik, valamint a többnyelvű befektetési bíróság létrehozását szorgalmazza.

   
Az osztrákok 71 százaléka ellenzi az egyezmény létrejöttét, 74 százalék szerint pedig a lakosság nem kap elegendő információt az esetleges megállapodás körülményeiről – derült ki egy friss felmérésből.

Címképünkön Christian Kern osztrák kancellár fotóját a BBC készítette.


Forrás: MTI

Élő Székelyföld Munkacsoport