Átadták a Vasszékely-díjakat

Székelyudvarhelyen október 22-én este emlékeztek meg az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójáról.

Fáklyás felvonulással kezdődött a rendezvény, majd a ferencrendiek templománál levő emlékműn él rótta le kegyeletét az ünneplők tömeg, ezt követően pedig a Stúdió moziban folytatódott a program, ahol átadták az idén alapított Vasszékely-díjakat. 

A barátok templománál Sándor Balázs 56-os elítélt beszélt, elhangzott Faludi György verse, majd városi vezetők és civilek koszorúzták meg a politikai foglyok és meghurcoltak emlékművét.

A Stúdió moziban lezajlott ünnepség Sorbán Enikő énekével kezdődött, majd rövid méltatás hangzott el, külön kiemelték, hogy jelen vannak a helyi ’56-osok közül többen is – Páll László, Sándor Balázs, Kovács Gyula, lélekben Török Mihály,aki betegség miatt nem tudott részt venni jelen lenni -, majd Gálfi Árpád polgármester ünnepi gondolatai következtek. Az 1956-os székelyudvarhelyi elítéltek emléklapot kaptak a magyar államtól és a Nemzetstratégiai Kutatóintézettől (NSKI). Beszédet mondott Csige Sándor főkonzul és Szász Jenő, az NSKI elnöke is. Ezek után következett az idén alapított Vasszékely-díj átadása.

Gálfi Árpád polgármester és Orbán Árpád alpolgármester koszorúz 
(Barcsa István felvétele)

A díjat évente öt 25–45 év közötti személyiség kaphatja meg, akinek állandó lakhelye Székelyudvarhelyen van. A kitüntetésben részesülők nevét az átadás előtt nem teszik közzé, csak átadáskor fedik fel kilétüket. Olyan embereket választanak ki, akik valamilyen területen példát mutatnak a közösségnek: hozzájárulnak a város fejlődéséhez akár gazdasági, kulturális, művészeti, publicisztikai, pedagógiai, építészeti, technikai, tudományos, természetvédelmi területen, vagy a sportban, esetleg emberségben, jótékonykodásban. Ugyanakkor olyan ember is megkaphatja, aki sokat tesz a város gazdasági, kulturális életének fellendítéséért, jó hírnevének öregbítéséért itthon vagy külföldön. A díjjal pénzjutalom nem jár. Az emlékplakettet Gálát Lajos Vas-székely elnevezésű öntöttvas munkája ihlette, annak alapján készült, ezért a 82-es Vas-székely felirat, illetve az 1917-es jelzés is olvasható rajta.
 
 
Archív felvétel

Fazakas Szabolcs, a Székely Legendárium megálmodója
Az ismert filmrendező és operatőr, a Legendárium című projek megálmodója, amely nem csak egy üzleti vállalkozás, hanem gyermekek tízezreinek szerez örömet legendáival, rajzfilmjeivel és társasjátékaival. A nyomdától, a kézműves elemeken át, a rajzfilmig mindenk hazai; így próbálnak jó példát mutatni a helyi vállalkozóknak, valamint erősíteni a helyi közösségeket.  A székely öntudat megőrzésében és Székelyföld szellemi kincseinek terjesztésében Szabolcs egy példakép.

György István asztaliteniszező, edző

A székelyudvarhelyi asztalitenisz és a város egyik legeredményesebb sportolója. Az ISK-Fejér Sportklub Székelyudvarhely edzője, valamint a felnőtt csapat játékosa. Két évtizede a csapat oszlopos tagja, edzője. Játékosként a csapat húzóembere, aki mindig példát tud mutatni csapattársainak. Szívén viseli az asztalitenisz jövőjét, a székely anyaváros neki is köszönheti, hogy ott vagyunk az országos élvonalban. István most bajnokcsapatot szeretne. Legyen igaza!

 
Kováts Árpád és Szidónia

Európa egyetlen működő napfényműtermének örökösei és továbbéltetői. A család negyedik generációjának képviselőjeként ifj. Kováts Árpád és felesége Szidónia a műhely népszerűsítése mellett rendszeresen oktatja a fényképészet alapismereteire a fiatalokat. A felbecsülhetetlen értékű családi fotóarchívum  felbecsülhetetlen kincs a város számára is. Régi sosem látott archív fényképekről köszönt vissza újra a székely múlt, itthon és határon túli kiállításokon Árpádnak és Szidóniának köszönhetően.

A Kováts-család (Barcsa István felvétele) 


Dr. Berecz Andrea, a székelyudvarhelyi kórház gasztroenterológus szakorvosa

Berecz Andrea doktornő lelkiismeretes specialista, akire méltán büszke szűkebb pátriája, hiszen ő egy olyan székelyudvarhelyi születésű gasztroenterológus, aki tényleg odafigyel a betegeire, nemcsak a tünetekre, hanem az emberre is, a probléma gyökerét keresve. Rengeteg endoszkópiás, kolonoszkópiás vizsgálatot, beavatkozást végez, ami fizikailag is megterhelő, komoly teljesítmény. Tudását, szakértelmét Kolozsvárott, Marosvásárhelyen is örömmel fogadnák, de ő hűséges maradt szülővárosához.

 
Orbán Katalin Zsuzsanna, az Orbán Alapítvány megalapítója (post mortem)
Székelyudvarhelyen Zsuzsa az első között ébredt rá arra, hogy a sérült, beteg gyerekek társadalmi esélyei korlátozottak, s az ő életük mindennapi segítésére hozta létre az Orbán Alapítványt. A civil szervezet számos hátrányos helyzetű, sajátos nevelési igényű gyerek életében hozott változást. Orbán Zsuzsát mindenki úgy ismerte a városban és környékén, mint aki kerekesszékesként igazi angyalként szállt le a segítségre szoruló, beteg gyerekek közé, s aki utolsó percig küzdött álmai valóra váltásáért.

A címkép Simó Márton felvétele.

Balázs Árpád/ Élő Székelyföld Munkacsoport