Az atyhai templom javára gyűjtöttek

Az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány közvetlenül a katasztrófa után egyike volt az első gyűjtést kezdeményező szervezeteknek Magyarországon a 2016. szeptember 18-ról 19-re virradó éjszakán leégett atyhai templom újjáépítésére. Az alapítvány kuratóriuma örömmel és hálával nyugtázta, hogy – miközben több országos és határon átívelő projektjük is fut – a várakozásokat felülmúlva -, elég jelentős összeget, 407.500 forintot sikerült összegyűjteniük kevesebb mint két hónap alatt.

 
Amint arról annak idején beszámoltunk azon a végzetes vasárnapon villámcsapás érte az atyhai templomot és  porig égett. A tetőzet beomlott, majd a lángoló karzaton megsemmisült az orgona, elolvadtak a toronyban levő harangok. Teljesen elpusztult a berendezés, a fő- és mellékoltárok, a padok, a festmények és szobrok, minden mű- és kegytárgy, amelyet a közösség az évszázadok során felhalmozott.
 
Bálint László, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány képviselője azt nyilatkozta, hogy hamarosan felkeresik az atyhai plébániát és átadják az adományt. Azt szeretnék, hogy ebből az összegből építőanyagokat vásároljon az egyházközség. Reményeik szerint a gyűjtést tavasszal, amikor körvonalazódnak a konkrét igények – hiszen a felújítás több szakaszban zajlik majd -, egy konkrét céllal ismét gyűjtenek valamilyen berendezési vagy műtárgy elkészítésére.

Egyébként az Alapítvány számlája pillanatnyilag is nyitott, az „Atyha” megjelöléssel menetközben is fogadja az adományokat:
 
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB
 
Az Élő Székelyföld Munkacsoport ezúttal nem tehet mást, mint megköszöni az adományt és a gyűjtésről beszámol a rendelkezésre álló fórumokon.

A címkép Bálint László felvétele.

 
Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport