Atyhai változásokról

 Az Élő Székelyföld Munkacsoport kezdeményezésére határozták el tavaly az atyhai hívek, hogy felújítják a helyi temető fölött levő fogadalmi kápolnát és az az idei fogadalmi ünnepen újraszentelik. Nyilvánvaló, hogy sokat jelentett Böjte Csaba ferences szerzetes jelenléte is, akik lelkesen biztatta az egybegyűlteket. Úgy néz ki, hogy erre az ünnepei momentumra hamarosan sor fog kerülni.

Ezen kívül azonban egyéb események is zajlanak. A falu megmozdult.

Július 22-én, pénteken rendkívüli találkozót szerveztek Atyha központjában, ahol Hargita Megye Tanácsának elnöke bejelentette a sajtó képviselői előtt, hogy elkezdődött az atyhai út modernizálása. A tájékoztató után a gépek nagy erővel láttak a sáncok kialakításának. A munka első felében a faluban található útszakasz leaszfaltozását valósítják meg, követve a szigorú terveket – számolt be a legújabb fejleményekről a Sóvidék Televízió.

A következő napon, szombaton a helyi fiatalok bált szerveztek, amelynek járulékos (adhoc) programjaként sor került egy nagyteljeseítményű motorkerépár kipróbálására is, amelynek következménye frontális ütközés és kettős sérülés, jelentős anyagi kár keletkezése lett. A vétkes és a vétlen motorozót a marosvásárhelyi kórházba kellett szállítani, mindketten túl vannak az életveszélyen. Ez az eset figyelmeztet arra, hogy a változó igények hatására, változik az életmódunk is. Még rágondolni is rossz, hogy a műút elkészülte után milyen kihívásokkal találkoznak a helyiek és az odalátogatók. A civilizációhoz, a fogyasztói társadalomhoz, a technikához megfelelő felelősségteljes viszonyulásra van szükség, ha úgy szeretnénk élni, hogy viselkedésünkkel másokat ne veszélyeztessünk.

Vasárnap a búcsús szentmisén mondotta az egybegyűlteknek Pál Antal korondi plébános, hogy augusztus 1-től Adorján Imre lelkészre bízzák a helyi római katolikus egyházközség vezetését. Az augusztus 6-ig hátralevő időszak – mondotta az atya – alkalmassá tehető arra, hogy a helyiek és az elszármazottak cselekedjenek a közösség érdekében, saját portájuk, kerítéseik, házaik, az elődjeiktől örököltek rendbetételével a családi kötelékeket, a lokálpatriotizmust erősíthetik önmagukban és gyermekeikben egyaránt.

A fogadalmi ünnep körüli fejleményekkel, egyéb részletekkel hamarosan jelentkezünk.
Újabb hírek ITT olvashatók!

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport