Antal Árpád ideiglenesen nem dolgozhat

Sepiszentgyörgy polgármesterét a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) Bukarestbe szállította kihallgatásra, de nem vette őrizetbe. Csütörtökre virradóan, hajnali 1 órakor szabadlábra helyezték, 60 napra eltiltva hivatala gyakorlásától.

A DNA honlapján csütörtökön megjelent közlemény szerint Antal Árpádot azzal gyanúsítják, hogy az eredeti rendeltetéstől eltérő célra használt fel egy olyan hitelt, amelyet közpénzből kell visszafizetni – jelentette a Magyar Távirati Iroda.

Kovászna megye székhelyének polgármestere már évekkel korábban a DNA látóterébe került. Az Állami Szávevőszék elvégeztette a gazdasági és pénzügyi ellenőrzéseket, de a 2014-es és a 2015-ös ellenőrzéseknél nem tárt fel szabálytalanságokat vagy pénzügyi visszaéléseket. A számvevőszék auditorai azonban egy – az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD – European Bank of Reconstruction and Development) megkötött – hitelszerződéssel kapcsolatosan állítottak ki jegyzőkönyvet, amelyben több pontban kifogásolták a megállapodás előírásait. A számvevőszéki jelentést azonban a polgármesteri hivatal megtámadta a közigazgatási bíróságon, ahol még nem született ítélet a perben.

Az igen népszerű polgármester, aki 2004 és 2008 között háromszéki parlamenti képviselő volt és immár második mandátumát tölti a város élén, azt nyilatkozta, hogy tiszta a lelkiismerete, nem követett el törvénytelenséget.

Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke és az RMDSZ országos vezetése is egyöntetűen kiáll Antal Árpád mellett.

Élő Székelyföld Munkacsoport