A három F és 1848

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont idén is részt vállal az 1848-as forradalom kitörésére való megemlékezések sorában. Hargita Megye Tanácsa alintézménye erre az alkalomra a következő programokat kínálja: rendhagyó Facebook-akciósorozat, magyarandrásfalvi ünnepi műsor és hagyományos bál társszervezése, koszorúzás és négy negyvennyolcas forradalmi zászló bemutatása.

Az ünnepre való ráhangolódást és a nemzeti öntudat erősítését szolgálja az a február 15. és március 15. között tartó FFF – Facebook-Forradalom-Forrásközpont elnevezésű rendhagyó akció, amely napi rendszerességgel frissülve az érdeklődők figyelmébe ajánlja a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont azon kiadványait, amelyekben bővebben olvashatnak az 1848–49-es forradalom és szabadságharc eseményeiről.

A Forrásközpont saját kiadványai ajánlása mellett információkkal szolgál a Hargita megyei fúvószenekarokról és huszáregyletekről, ezzel segítséget nyújtva az ünnepség megszervezéséhez. Az akció A székelység története című kiadvány kiemelésével indult, amelyben külön fejezet olvasható Kádár Gyula történész írásában az 1848–49-es forradalom és szabadságharc székelyföldi vonatkozásairól. A kiadvány még mindig kapható a Forrásközpont székhelyén.

Március 11-én Magyarandrásfalván ünnepi műsorra és hagyományos bálra várja a  Magyarandrásfalvi Etnokultúra Alapítvány és a Forrásközpont az érdeklődőket. Az este 7 órakor kezdődő ünnepi hangulatkeltő hangszeres muzsikát Cári Ernő és (hagyományos népi) zenekara szolgáltatja. A jelenlévők köszöntése után Vörösmarty Mihály Szózatát előadja Fekete Kata (Magyarandrásfalva), majd P. Buzogány Árpád, a Forrásközpont munkatársa Az 1848–49-es forradalom történelmi megközelítése címmel bemutatja a következő kiadványokat: A székelység története, Székelyföldi népviseletek Haáz Ferenc Rezső akvarelljein és ceruzarajzain – képeslapgyűjtemény, az Örökségünk folyóirat vonatkozó számai. Petőfi Sándor Márciusi ifjak című versét előadja Fekete Kata, és végül Cári Ernő hagyományos népi zenekara előadásában Kossuth-nótákat, katonadalokat hallgathatnak az érdeklődők. Az ünnepi rendezvény hagyományos bállal zárul. Az ünnepi műsor társszervezői: Szentábrahám Község Polgármesteri Hivatala és  a Magyarandrásfalvi Etnokultúra Alapítvány.

Az oklándi toborzózászló, amelyet a helyi lelkész, Kelemen Levente tiszteletes
restauráltatott és méltó körülmények közt helyezett el
a templom főbejárata fölött – Fotó: Simó Márton

Március 15-én a Forrásközpont munkatársai részt vesznek Székelyudvarhelyen a városi ünnepi műsoron és koszorúzáson. Ugyanakkor az intézmény székhelyén kiállítják a székely történelmi zászlósorból az udvarhelyszéki 48-as zászlókat és a Forrásközpont kiadványaiban fellelhető 48-as írásokat. Négy negyvennyolcas zászló (Sepsiszentgyörgy városának zászlója 1848-ból, a városfalvi nemzetőrzászló, az oklándi toborzózászló, a Kossuth-szabadcsapat székely címeres zászlója) van a gyűjteményben. Ezt az anyagot főként fiataloknak, az Iskola másként program keretében iskolai csoportoknak is bemutatják március végéig, az időpont kitűzése előzetes egyeztetés során lehetséges.

Címképen: a városfalvi nemzetőrzászló.

Élő Székelyföld Munkacsoport