„A Doberdó hőse”

A Haáz Rezső Múzeum, a Honvédelmi Minisztérium által fenntartott Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a

Nemzetstratégiai Kutatóintézet közös szervezésében 2017. január 4-én, szerdán, 18:00 órakor nyitják meg a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum első, „A DOBERDÓ HŐSE” – Kratochvil Károly altábornagy, a sokoldalú hazafi című kiállítást. 

A 20. századi magyar hadtörténelem kiemelkedő alakja, KRATOCHVIL KÁROLY altábornagy halálának 70. évfordulója alkalmából, 2016 második félévére a Hadtörténeti Intézet és Múzeum megemlékezés-sorozat megvalósítását kezdeményezte.

Az emlékév aktualitását erősíti, hogy 2016-ban a Doberdó-fennsíkon jelentős magyar részvétellel vívott emberfeletti küzdelem 100. évfordulójára is emlékezünk, amelyben Kratochvil Károlynak és a parancsnoksága alatt álló m. kir. 4. honvéd gyalogezrednek kiemelkedő szerep jutott.

KRATOCHVIL KÁROLY (1869–1946) az Osztrák–Magyar Monarchia katonatisztje – tanár a pécsi hadapródiskolában és a Ludovika Akadémián, – a Habsburgok magyarországi ágánál, József főherceg udvartartásának tagjaként József Ferenc és László főherceg nevelését irányítója volt. 1914-ben, a mozgósításkor saját kérésére osztották be frontszolgálatra a nagyváradi 4. honvéd gyalogezredhez, amelynek több mint három éven át volt a parancsnoka. Személyes bátorságával a Monarchia legmagasabb katonai kitüntetését, a Mária Terézia Katonai Rend lovagkeresztjét is kiérdemelte. Ő szervezte meg a Székely Hadosztályt.
 

A megnyitóünnepségen köszöntőt mond Gálfi Árpád – Székelyudvarhely megyei jogú város polgármestere, továbbá Vargha Tamás, HM miniszterhelyettes, SzászZ Jenőm az NSKI elnöke. A kiállítást és Kratochvil Károly életútját bemutatja dr. KOVÁCS Vilmos ezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa. A rendezvény házigazdája dr. Miklós Zoltán néprajzkutató, a Haáz Rezső Múzeum igazgatója.
A Fúvos Quartett katondalokat ad elő.

 

 
A „DOBERDÓ HŐSE” – Kratochvil Károly altábornagy, a sokoldalú hazafi című kiállítás mobilrésze júliusban kezdte meg vándorlását. A debreceni Kölcsey Művelődési Központban, a nyíregyházi Jósa András Múzeumban, a mátészalkai
Szatmári Múzeumban volt kiállítva. Erdélyi körútja során Szatmárnémetiben, Nagyváradon, Nagyszalontán és Kézdivásárhelyen láthatta a közönség, 2017 január 4 – 17. között pedig Székelyudvarhelyen, a Haberstumpf-villa pincegalériájában (Bethlenfalvi út, 2–6 szám) lesz megtekinthető.

KRATOCHVIL KÁROLY – AZ ELFELEJTETT PARANCSNOK címmel dokumentumfilm is készült 2016-ban, amely ITT megtekinthető.

Élő Székelyföld Munkacsoport


www.hrmuzeum.ro

A múzeum fenntartója
Székelyudvarhely Megyei Jogú Város
Polgármesteri Hivatala

www.varoshaza.ro