A bevándorláspolitika veszéleyzteti az EU egységét
Brüsszel elhibázott bevándorláspolitikája veszélyezteti Európa biztonságát és egységét” – jelentette ki Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön, az európai uniós tagállamok belügyminisztereinek Pozsonyban tartott találkozója után. Az államtitkár elmondta: megbeszéléseik központi témája a migráció volt, azon belül a határvédelemről, valamint az európai parti- és határőrségről volt szó.

Kontrát Károly felidézte: a megbeszélésen az októberre kitűzött kvótanépszavazással kapcsolatban is intéztek kérdést a magyar küldöttséghez, arra voltak kíváncsiak, „segít-e a kormány az embereknek álláspontjuk kialakításában”. „Erre egyértelmű választ tudtam adni: mi a kényszerbetelepítést elfogadhatatlannak tartjuk” – mondta az államtitkár. 

Beszámolója szerint a megbeszélésen Dimitrisz Avramopulosz, az EU migrációért és belügyekért felelős biztosa azt mondta, hogy a migránsok mozgása a 23. századig meghatározó lesz a világban, egy svéd küldött pedig arra hivatkozott, hogy jelenleg 60 millió menekült és 240 millió migráns van úton a világon.

„Ezek a számok is azt bizonyítják, hogy határozott lépésekre van szükség az illegális bevándorlással szemben, (…) ezért is helyes az a magyar politika, amely a schengeni külső határok megvédésére irányul” – jelentette ki. Rámutatott: jelenleg is közel tízezer rendőr és honvéd védi Magyarország és a schengeni övezet külső határait.

Kontrát Károly az 1500 fős, gyorsreagálású európai parti és határőrség létrehozását célzó európai parlamenti döntést közös sikernek nevezte, hangsúlyozva, hogy Magyarország az egység létrehozását a kezdetektől fogva támogatta, és a jövőben is minden támogatást meg kíván adni céljainak megvalósításához.

Az államtitkár arról is tájékoztatta a jelenlévőket, hogy találkozót kezdeményezett Wolfgang Sobotka osztrák szövetségi belügyminiszterrel, akivel az osztrák-magyar határon végzett – indokolatlannak tartott – határellenőrzés beszüntetéséről akarnak tárgyalni. „Ez sok tízezer uniós polgárnak okoz kellemetlenséget, s indokolatlannak tartjuk, mivel az illegális migráció ellen a külső határok védelmével lehet legjobban fellépni” – fejtette ki Kontrát Károly.

Robert Kalinák szlovák belügyminiszter a találkozó utáni sajtótájékoztatón az ott született közös álláspontokról szólva azt mondta: a külső határok védelme alapvető az illegális bevándorlás megakadályozásának szempontjából, ezenfelül a legközelebbi hónapokban szorosabbra kell fűzni az együttműködést a migránsok származási országai, a tranzitállamok és a befogadó államok között, s ennek keretében meg kell teremteni a biztonságos visszatérítések lehetőségét. 

Dimitrisz Avramopulosz a sajtótájékoztatón elmondta: az Európai Bizottság a jövő héten nyújtja be a menekültpolitika teljes reformját célzó második javaslatcsomagját. Ennek célja egy megfelelően működő rendszer kialakítása, annak a gondolatnak a mentén, hogy segíteni kell azoknak, akik rászorulnak, és meg kell büntetni azokat, akik vissza akarnak élni a rendszerrel. Az EU migrációért és belügyekért felelős biztosa ugyanakkor fontosnak nevezte az uniós tagországok együttműködésének szorosabbra fűzését a migránskérdés kezelésében. Úgy vélekedett: Európának a közös felelősség és szolidaritás mentén kell cselekednie.

A címkép MTI fotó.
Forrás: MTI