9/11 - Titkos részletek?

Az Obama-kormányzat várhatóan hamarosan dönt arról, hogy nyilvánosságra hozzák-e a 2001. szeptember 11-i terrorakciókról szóló jelentés azon huszonnyolc oldalnyi tényanyagát, amely titkosítva maradt, és amely tartalmazza állítólag Szaúd-Arábia esetleges érintettségét a merényletekben.

Bob Graham floridia szenátor, a vizsgálatot folytató kétpárti bizottság egyik társelnöke az NBC televízió vasárnap délelőtti politikai vitaműsorában elmondta, hogy a kormányzat egyik – általa meg nem nevezett – tisztségviselőjétől származó információi szerint a hírszerzés felelős vezetői az elkövetkező néhány hétben döntenek arról, nyilvánosságra hozhatók-e a dokumentumok. A Capitolium szuterénjében, speciális biztonsági berendezésekkel ellátott szobában őrzött dokumentumok Graham szerint fontos információkat tartalmaz „a külföldi támogatás azon specifikus forrásairól, amelyeket a szeptember 11-i gépeltérítők némelyike Egyesült Államokbeli tartózkodása idején élvezett”. Miközben reményét fejezte ki, hogy az amerikai népet megtisztelik a dokumentumok nyilvánosságra hozatalával, 

 
Graham úgy fogalmazott: „szeptember 11-e legfontosabb megválaszolatlan kérdése az, vajon ez a rendkívül kifinomult összeesküvés a tizenkilenc merénylő műve volt-e vagy támogatták őket”. 
A tizenkilenc géprabló közül tizenöt szaúdi volt. Szaúd-Arábia kormánya azt állítja, hogy hamisan vádolják társtettességgel, annál is inkább, mert a királyság harcol a szélsőségesek ellen és anyagi forrásaik felszámolásán dolgozik. Maga Rijád régóta hangoztatja, hogy örülne e bizonyos huszonnyolc oldal nyilvánosságra hozatalának, mert ezzel lehetősége nyílna „minden célzás és vádaskodás világos és hiteles megválaszolására”.
 
 Az összesen 838 oldalas vizsgálati jelentés e huszonnyolc oldalának titkosítását még George W. Bush elnök rendelte el, arra hivatkozva, hogy illetéktelenül nyilvánosságra kerülnének titkosszolgálati források és módszerek. Barack Obama elnök – Ben Rhodes helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó közlése szerint – már kérte a hírszerzés igazgatójától, James Clappertől, hogy tekintse át, feloldható-e kérdéses dokumentumok titkosítása.

Obama elnök a héten Rijádban tárgyalt, és a dokumentumok ügye nem merült fel a szaúdi uralkodóval folytatott megbeszélésein.

Címkép:  Wikipédia

Szövegközi kép: Barack Obama beszédet mond az Egyesült államok legfelsőbb biztonsági tanácsa és a titkosszolgálati vezetők konferenciáján, Langley/Virginia – Reuters/ Kevin Lamarque

Forrás: MTI

Élő Székelyföld MUnkacsoport