ZÉRÓ KÓLA. ZÉRÓ FOCI?

Ronaldónak újra sikerült megrajzolnia önmaga karikatúráját. Élőben. Miközben, mondhtanánk: mert önmaga lenni. Pedig a támogatók jól tejelnek, és ezt az UEFA is jól tudja. Sőt Ronaldo is. Azt már meg sem kérdem, hogy mennyit aprít a tejbe ő a szponzoroktól? S azt a vizet is ki gyártja? A műanyagflakon is környezetszennyező, nem? És a cég is visszavágott, hogy a zérós kóla volt kitéve, de csak választási lehetőségként. Amúgy a szervezőknek még a sajtótájékoztató ceremóniáját is a szponzorok protokoll-utasításai szerint kell megtartaniuk.

És persze divat lett zéró toleranciáról, zéró káros anyag kibocsájtásról is beszélni. Zéró lopásról, vagy zéró hazugságról meg nem igazán divatos. Zérós hajviselet lett a divat mára. Vagyis a kopasz a menő. Eddig a bőrdzsekis bőrfejűek szélsőséges csoportnak számítottak, most direkt csillog a napfény a frissen beretvált fejen. Nullás géppel egy-két perc, se fésű, se sampon nem kell neki. És nullás lisztből sütjük a kenyeret, mert az nem hizlal. Az igazság és az agymosás párharcában sajnos úgy tűnik már egy null – az állás. Az utóbbi javára.

Hofi meg is fejtette anno a null és a nulla közti különbséget, a látszat és a valóság között: egyik az eredmény, másik meg a színvonal.

Ronaldo kajánul arrébb tolta a kólás üvegeket. Kijött belőle az utálatosan nagy egó. Látszik ez rajta is, amilyen képet vág hozzá. Kicsit odadörgölt a magyaroknak is: na, ugye, megmutattam, hogy ki vagyok?… Miközben a reklámokból (is) él. És ezzel én sem akarok kóla-imádó lenni. Csakhogy bármennyire jó játékos, vagy melegszívű, adakozó lélek, olyan ellenszenvessé válik, amikor a pökhendi negédség kiül az arcára és grimasszá torzul. Persze meg kell különböztetni a tehetséget a személy karakterétől, cselekedeteitől, de rendes körülmények között illene harmóniát találni gondolat-szó-cselekedet tekintetében. S akkor még az alázatról nem is beszéltünk. Meg a több száz millió euróról sem, amennyit  „ ér” egy játékos. Nem csak a lába, amelyért a biztosító fizet. Miközben egy csóró drukker 700 eurót kell, hogy lepengessen egy belépőért a meccsre. Egy foghúzás 120 lej, egy miseintenció húsz, egy temetés szertartási költsége 200 lej.  S édesanyámnak a kollektív nyugdíja nem volt elég gyógyszerre.

De úgy látszik Ronaldo színjátéka csak egy sima elterelés, miközben figyelemfelkeltő is akar lenni: lám, milyen természettudatos lett a fiatalok bálványa. Ahogy a világbajnokságon Neymar, most már Ronaldó is beírta a nevét a Példájukat Nem Követendő Hírességek Nagykönyvébe. Nem kár érte.

Címkép: Nlc.hu

Sebestyén Péter