Székelyföldön új gabonafajtákkal kísérleteznek

Egyre szélsőségesebb időjárásra kell felkészülni. A különböző kutatóközpontokban olyan gabonafajtákat vizsgálnak és nemesítenek, amelyek képesek megfelelő termést hozni a megváltozott hőmérsékleti értékek és a szeszélyesen ingadozó csapadékmennyiség mellett. Székelyföld nem tekinthető hagyományos gabonatermő-vidéknek, a gazdálkodási kedv is alacsony, de azért ez a régió is bekapcsolódik a kísérleti programba.

A Székelyföldön is vizsgálják, hogy a Karcagi Kutatóintézetben nemesített vetőmagok mennyire alkalmazkodnak a szélsőséges időjáráshoz.

A Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Karcagi Kutatóintézete az Oltárkő Parasztszövetkezettel és a Gyulafehérvári Caritas szervezetével kötött megállapodást, melynek értelmében egy-egy ottani gazdálkodó a Karcagon nemesített őszi kalászos növényfajtákból 50-50 kilogrammnyit vet.

Így vizsgálják majd, hogy az egyetemi létesítmény saját gabonafajtái mennyire tűrik a Magyarországon tapasztaltnál is nagyobb mértékű szárazságot.

A hagyományosan minden évben nyár elején megtartott programon ezúttal is bemutatták a gazdálkodóknak a kutatóintézet szélsőséges időjárást jól tűrő őszi búza, árpa és tritikálé fajtáit, a bemutatókertben idén több mint húsz fajtát termesztenek ezekből.

Magyarország legszárazabb területén, a Nagykunságban, rossz vízforgalmú, kötött talajon is jó eredményeket produkáló növényfajták iránt nagy a kereslet, mintegy száz partner termel a Debreceni Egyetem karcagi létesítményében nemesített gabonát, még a Dunántúlon is.

 
Az őszi kalászosok fajtabemutatóján részt vett a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnöke is. A Gyulafehérvári Caritas képviseletében Sinka Arnold vett részt a bemutatón. Gyuricza Csaba az  agrártámogatási rendszer következő években várható változásait ismertette. Szépe Ferenc, a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezetője pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy fel kell készülni az egyre szélsőségesebb időjárási körülményekre.

Forrás: Székely Távirati Iroda, www.civishir.hu