Sylvia Plachy fotókiállítása Sepsiszentgyörgyön

Az Erdélyi Művészeti Központ (EMűK) egyazon időben Sylvia Plachy két tematikus kiállítását mutatja be az érdeklődőknek: Mikor lesz holnap és Remény és álmodozás/ Erdély. A világhírű fotóművész a kortárs fotóművészet klasszisa, munkássága megkerülhetetlen, „képei úgy dokumentálnak, mintha álmik lennének és sokkal inkább érzések lenyomatai, mint tények megmutatásai.”  

Sylvia Plachy Budapesten születetett 1943-ban. Szüleivel együtt 1956-ban hagyta el az országot, majd az Amerikai Egyesült Államokban telepedett le. Fotográfiát  a Pratt Institue-ban tanult, többek között olyan mesterektől, mint André Kertész. Jelentős amerikai és nemzetközi díjak birtokosa, albumai valódi sikernek számítanak, fotóit a legjelentősebb múzeumok őrzik. A magazinok ma is versengenek fotói publikálásáért. A kelet-európai rendszerváltozás után rendszeresen jár vissza Magyarországra és a szomszédos államokba, jelentős alkotásai táplálkoznak az itteni valóságból, több alkalommal is szerepelt egyéni kiállítással Németországban, Magyarországon és Lengyelországban. 

A sepsiszentgyörgyi kiállítás megnyitójára 2016. február 20-án, szombaton 18.00 órakor kerül sor. A vendégeket köszönti Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője. A kiállítást megnyitja Csizek Gabriella kurátor a budapesti Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház munkatársa és Henning János fotográfus. Másnap, vasárnap, február 21-én, vasárnap 17.00 órától Sylvia Plachy tárlatvezetése.

Ez a kiállítás része annak a projektnek, amely révén Sylvia Plachy életművének egy reprezentatív válogatását eljuttatják Európa legrangosabb kiállítótermeibe.

Megtekinthető 2016. február 21. és március 17. között, keddtől péntekig, 10.00-től 17.00 óráig, szombaton és vasárnap 10.00-től 14.00 óráig, az Erdélyi Művészeti Központ (Sepsiszentgyörgy, Olt utca 2. szám) földszinti és lll. emeleti kiállítótermeiben.