Seregszemlét tart az Arany Griff

 Az Arany Griff Lovagrend 2012 ősze óta működik Székelyudvarhelyen. Az egyesület tradicionális középkori székely, magyar és európai harcművészettel, reneszánsz tánc-és zenekultúrával foglalkozik. Biztos és hiteles történeti források alapján rekonstruálják a 14-15. századi székely harcosok fegyverzetét és ruházatát, s immár harmadik éve, hogy bemutatóikkal más régiók településein is jelen vannak. Legutóbb Békéscsabán szerepeltek a Két napig a középkorban nevet viselő fesztiválon, amelyet április 30. és május 1-én tartottak.  

Seregszemle májusban

A Lovagrend idén nem nyáron tartja a nagy csapatszemlét, hanem május 12-13-án Székelyudvarhelyen. Az időpontváltoztatás oka, hogy május 13-án 900 éve annak, hogy említik a székelyek jelenlétét az olsavai csatában. 

Kordé Zoltán a következőket írja egy 1991-ben keletkezett tanulmányában: “Forrásaink 1116-ban említik először e népességet. A XIV. századi krónikakompozíció 153. fejezetében olvasható híradás szerint II. István, az Olsava folyó mentén lezajlott cseh-magyar összecsapás alkalmával, székely és besenyő íjászokat küldött az ellenfél táborának közelébe.”

Az Olsavai csatát tekintik a székelyek első említésének a történészek. Az Olsava folyó viszont északon van, a mai Szlovákia területén. Nem sokkal későbbi időből származó források székelyeket jeleznek egy olyan csatában is, amely a mai Nyugat-Magyarország, illetve Ausztria területén található.

Az Arany Griff Lovagrend körül dolgozó történészek figyelmét most egy olyan kötet szerkesztése köti le, amely feldogozza a hadakozó székelységre vonatkozó dokumentumokat, külön kitérőt szentelve a hétköznapi életre, a települések akkori szevezettségére és társadalmi szerkezetére, a székelységen belüli rétegzettségre, a tárgyi és a szellemi kultúra összetevőire, illetve a technikai fejlettségre is.

Címkép: Bemutató a Székelytámadt-várban, 2015 nyarán – Barcsa István felvétele
Szövegközi képek: Kronikaábrázolás hátrafelé nyilazó székely lovasról; Gergyószárhegyi bemutatón az Arany Griff Rend – archív kép az egyesület honlapjáról

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport