Sajtófotó pályázat 2016

 A 34. Magyar Sajtófotó Kiállítás 2016. március 25-én nyílik meg Budapesten, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban. A tárlat – a tervek szerint –Debrecenben, Kisvárdán, Gödöllőn és Szegeden is látható lesz az év során.

A MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya elnöksége megtárgyalta a 34. Sajtófotó Pályázat lebonyolítása során felmerült technikai problémákat. Az ülésre meghívást kapott a pályázat számítástechnikai főtámogatójának ügyvezetője is.  Elmondta, hogy az EOX Kft. fél évtizede elkötelezett támogatója a Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállításnak, évről-évre több millió forint értékű szolgáltatással támogatta a pályázat megrendezését. A 34. pályázatra támogatásként egy új fejlesztésű, a kor elvárásainak megfelelő, felhőalapú rendszer használatát biztosította. Az új rendszerben néhány kisebb működési zavar jelentkezett, amelyeket a cég szakemberei javítottak, és erről személyesen minden érintett pályázót közvetlenül tájékoztattak. A cég vezetője leszögezte, hogy a végeredményt nem befolyásolta az új rendszer hibái okozta fennakadás, és az okozott kellemetlenségekért és hibákért ismételten elnézést kért minden pályázótól és a szervezőktől.
 
Az elnökség megállapította, hogy a zsűrizésnél használt új rendszer valóban többször lelassította a pályázati anyagok feltöltését és több egyéb hibát is generált. A hibák a zsűri tagjai számára is plusz munkát okoztak. A végig nyilvános zsűrizést csak a helyszínen lehetett zavartalanul követni. Az elnökség változatlanul a fotópályázat teljes nyilvánossága mellett van. Az új rendszer problémái ellenére az elnökség úgy látja, a Magyar Sajtófotó Pályázat kihirdetett eredményei szakmailag megalapozottak, egybeesnek a zsűri döntésével, a technikai hibák a pályázat végeredményét nem befolyásolták. A következő évi pályázat zsűrizése szempontjából a legfontosabb feladat a felmerült technikai problémák kijavítása, illetve az online zsűrizés zavartalan lebonyolítása a fotópályázat teljes nyilvánosságának érdekében.

Címkép a Tranzitország című sorozatból. Menekültek várakoznak a röszkei határátkelő mellett 2015. szeptember 6. Magyarország a menekültek „balkáni útvonalán” helyezkedik el és egyelőre tranzitország szerepét tölti be. Az országon átvonuló migránsok elsődleges célországa Németország vagy Svédország. Annak reményében, hogy a részek ismerete hozzájárul az egész megértéséhez, képeimmel a folyamat hazai vonatkozású történései szeretném bemutatni. A migráció kapcsán egy olyan folyamat tanúi lehetünk, amely hamarosan megváltoztatja a mostani világról alkotott képünket – írja a sorozat alkotója Fazekas István.

Az idei pályázat részleteiről, az erdeményekről és a tervezett kiállításról ITT olvashat.

Forrás: MTI, www.sajto-foto.hu