Pünkösdi királynézás Siklódon
Idén is a régi idők hangulatát idéző látvány fogadja azokat, akik Siklódon töltik a pünkösdi ünnepeket. Siklód egy apró falu a Sóvidék peremén, a Görgényi havasok lábánál, Hargita és Maros megye határán.

A településen egykor szokásos pünkösdi királynézást pár éve felújították, siklódi és onnan elszármazott családok gyermekeivel.

Erre az alkalomra Siklód utcái is ünneplőbe öltöznek. A szentlélek eljövetele a faluban a gyerekek ünnepe: összegyűlnek, kitakarítják, majd feldíszítik az előre elkért csűrt. Valamikor a falu mindhárom utcájából indult egy-egy királynézó menet a falu határába. A királynézó menetben elől mennek a zászlósok, mögöttük a kisebb lányokból választott királynék, fejüket párta díszíti, őket a zászlóhordók és fiuk védőfalai zárnak közre. Az ünneplő gyereksereg végigjárja a falut, majd a mezőre tart ahol gyerekjátékokat játszanak, táncolnak. A közös étkezés után késő estébe nyúló tánc, játék következik a csűrben, a kicsik itt tanulhatják meg a siklódi táncok alaplépéseit.

Ebben az esztendőben május 15-én, vasárnap 10.00 órától gyülekeznek a résztvevők a Murva utcában, a felső vályúnál és 11.00 órától vonulnak a pünkösdi királynézók a település utcáin. A hagyományos zászlós felvonulást követően kb. déli egykor indulnak vissza, a kiindulás helyére, majd estig tartó táncmulatság következik Hegyi Péter csűrjében, élőzenével.

A rendezvény szervezője a Dávid-vára Egyesület, partnere Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont.  

A címkép Balázs Ödön felvétele

Élő Székelyföld Munkacsoport