Párizsi merényletek - Abdeslam beszélni fog?
Salah Abdeslam, a tavaly novemberi párizsi merényleteket elkövető kommandó egyetlen életben maradt tagja „nem fog hallgatni”, és szeretne magyarázatot adni a történtekre – mondta Franck Berton, a terrorista új, franciaországi ügyvédje a BFM francia hírtelevízióban. Az ügyvéd este azt közölte, hogy ügyfele ellen terrorista jellegű emberölés gyanújával indított eljárást egy francia vizsgálóbíró.

A francia sztárügyvéd reméli, hogy Abdeslamot azért „ítélik el, amit tett, és nem azért, amit nem tett”. Franck Berton azt mondta, hogy „a jogállam nevében” vállalta a november 13-i, 130 halálos áldozattal járó merényletek egyik feltételezett kitervelőjének védelmét. „Joga van egy igazságos perhez” – hangsúlyozta szerdai nyilatkozatában.

A francia ügyvéd és Abdeslam múlt pénteken találkoztak először a belgiumi Beveren fegyházban, ahol két és fél órát beszéltek egymással.

„Ez a fiú összeomlott a Franciaországban történt tragédia miatt, és tényleg szeretne beszélni a francia hatóságoknak” – mondta az ügyvéd a hírtelevízióban. Franck Berton meg van győződve arról, hogy ügyfele „szeretne magyarázatot adni”, és úgy véli, hogy „tényleg együtt fog működni a francia igazságszolgáltatással”.
 

Az ismert ügyvéd emlékeztetett azokra a fenyegetésekre, amelyek belga kollégáját, Sven Maryt érték, amiért vállalta Abdeslam védelmét. „Ez nem könnyű választás. Jogállamban élünk, demokráciában, köztársaságban. Azért vagyunk hajlandók védeni Salah Abdeslamot, mert mindenkinek joga van a védelemhez” – hangsúlyozta az ügyvéd. „Ezt a fiút azért kell elítélni, amit tett, nem pedig azért, amit képvisel, (pusztán azért) mert ő az egyetlen túlélő és mert őt szeretnénk felelőssé tenné olyan tettekért, amelyeket nem ő követett el” – tette hozzá.

Franck Berton és Sven Mary együtt fogják védeni a terroristát Franciaországban egy harmadik francia ügyvéddel, akinek a neve egyelőre nem ismert.

Francois Molins párizsi ügyész közleményben megerősítette, hogy Salah Abdeslamot szerdán 9 óra 5 perckor a belga hatóságok átadták Franciaországnak. A férfit napközben vizsgálóbírók hallgatták ki a párizsi igazságügyi palotában. Ügyvédje szerint Salah Abdeslam megerősítette a kihallgatáson, hogy „később magyarázatot fog adni”. A terrortámadások részleteiről május 20-án hallgatják ki – hangsúlyozta Frank Berton.

A párizsi vizsgálóbíró terrorista jellegű emberölésben való bűnrészesség, gyilkosság, fegyver és robbanószertartás és -használat, valamint a Bataclan koncertteremben történt túszejtés miatt emberek fogva tartása miatt emelt vádat Abdeslam ellen.

A 26 éves, Brüsszelben született marokkói származású, de francia állampolgárságú gyanúsítottat a francia csendőrség elitalakulata, a GIGN helikopterrel szállította át Franciaországba. Előzetesen azért nem árultak el semmit az átadásról, mert nem akarták megkockáztatni, hogy egy terrorkommandó esetleg megpróbálja megszöktetni. Jean-Jacques Urvoas francia igazságügyi miniszter tájékoztatása szerint Abdeslamot „véglegesen átadták” a belga hatóságok Franciaországnak, ahol a Párizstól harminc kilométerre található Fleury-Mérogis-i fegyházban, a többi elítélttől elkülönítve, magánzárkába kerül. Ez az egyik legjobban védett francia fegyház, ahol a radikalizált iszlamistákat tartják fogva, rendkívüli biztonsági intézkedések mellett. „Veszélyesnek tartott személyek fogva tartására kiképzett, tapasztalt fegyőrökből álló csapat fogja őrizni” – hangsúlyozta az igazságügyi miniszter.
 

Salah Abdeslamot négy hónapi bujkálás után, március 18-án vették őrizetbe a brüsszeli Moleenbeek negyedben. Franciaország másnap európai elfogatóparancsot adott ki ellene, hogy felgyorsítsa az átadási eljárást. A gyanúsított eleinte együttműködött a belga hatóságokkal, beismerte részvételét a párizsi merényletekben, de jelentéktelen színben tüntette fel a szerepét, majd hallgatásba burkolózott, illetve közölte, hogy kizárólag a francia nyomozóknak hajlandó beszélni. Azzal gyanúsítják, hogy részt vett a párizsi merényletek előkészítésében, amelynek feltételezett irányítója, a november 18-án egy rendőri rajtaütésben megölt belga-marokkói Abdelhamid Abaaoud, gyerekkori barátja volt.

Abdeslam a saját nevére és a saját bankkártyájával bérelt ki lakásokat a merényletek elkövetői számára, valamint abból a három gépkocsiból is ő bérelt kettőt, amelyekkel a terroristák a támadások helyszíneire érkeztek. Az is bizonyított, hogy Párizsban volt november 13-án: a Stade de France nemzeti stadionnál felrobbant három öngyilkos merénylőt ő szállította a helyszínre. Maga is robbanóövet viselt, de nem hozta működésbe, hanem azt és a gépkocsit hátrahagyva, tettestársak segítségével hazamenekült Brüsszelbe. 

Forrás: Venczel Katalain/ MTI
 

2015. november 13-án este terrortámadás-sorozatot követtek el előre megtervezett akció keretében Párizs különböző pontjain géppisztollyal felfegyverkezett terroristák, akik civilekre lövöldöztek. 21:16-kor három különálló robbanás és hat lövöldözés történt, közte Párizs északi városrészében, a Stade de France stadionnál is.

A legtöbb áldozatot a Bataclan színháznál történt lövöldözés követelte, ahol a terroristák túszokat ejtettek, majd a kivonuló rendőrséggel tűzharcba keveredtek, ami november 14-én 00:58-ig tartott. Nyolc támadót öltek meg a kommandósok. A merényleteknek összesen 130 áldozata volt. Abdeslam az egyetlen túlélő terrorista, akit közvetlenül kapcsolatba hoztak a támadással.

Az ügy háttere, akárcsak a Közel- és Közép-Keletről, illetve az Észak-Afrikából beáramló iszlamista terrorista mozgalom gyökere, pontos ideológiai és anyagi bázisa ma még nem nyilvános. Egyre inkább bizonyított tény azonban, hogy a szervezett migráció és az Európai Uniót fenyegető muszlim radikalizmus között fennáll a kapcsolat.

A nyugati társadalmakban szocializálódott másod- vagy harmadgenerációs afrikai és közel-keleti származású fiatalok – akik hátrányos helyzetűeknek, kirekesztetteknek érezvén magukat, képtelenek a produktív munkát életvitelszerűen folytató rétegekbe való integrációra – gyakran vesznek részt az Iszlám Állam által meghirdetett kiképzőtáborokban szervezett dzsihadista agymosáson, hogy aztán migránsnak álcázva – akár több hamis identitást váltva – irányítsák a militáns radikálisokat nyugat-európai célországok felé.

 


Az áldozatokra, akik a világ számos országából turistaként, vendégként, hivatalos kiküldetésben, cserediákként érkeztek Franciaországba, s azon a végzetes napon Párizsban tartózkodtak, világszinten Twitter és Facebook oldalakon emlékeznek (Twitter/RechercheParis) 

Címképen: a Fleury-Merogis börtön – Reuters/archív
Szövegközi fotók: Sven Mary, Abdeslam belga ügyvédje (Reuters), Franck Berton francia ügyvéd Reuters, az áldozatokra emlékezők Párizsban (Miguel Medina/ AFP)

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport