Nyolcvannégy embert bírságoltak meg a Székely Szabadság Napján

A román csendőrség a Székely Szabadság Napján, a múlt csütörtökön tartott marosvásárhelyi megemlékezésen és tüntetésen való részvételért és „szabálytalanságokért”, a videofelvételek tanulmányozása után 84 esetben rótt ki bírságot.

A szervezők becslése szerint mintegy 15 ezer tüntető követelt  Marosvásárhelyen autonómiát Székelyföldnek. A bírság összege 70 800 lej (4,95 millió forint) – tudatta a román csendőrség marosvásárhelyi mobil egysége csütörtöki közleményében.

A csendőrségi szóvívő szerint 50 embert azért bírságoltak meg összesen 61 ezer lej (4,27 millió forint) értékben, mert az érintettek „be nem jelentett, be nem iktatott, vagy tiltott tömegrendezvényt szerveztek, szervezőként nem léptek fel a tömegrendezvény megszakítása érdekében akkor, amikor azt tapasztalták, hogy a közrend és a csend megzavarására alkalmas cselekedetek történtek”.

A közlemény szerint 34 embert csendháborításért bírságoltak meg összesen 9800 lej (686 ezer forint) értékben. A csendőrség veszélyes tárgy viselésének a tettenéréseként számolt be közleményében arról az esetről, amikor egy résztvevő a zsebkésével faragta le a zászlórúdja hegyesnek talált végét. A hatóság közölte, hogy az illetőt átadták a rendőrségnek.

Ciprian Caluser, csendőrségi szóvivő elmondta, más hatóságok bevonásával azonosították azokat a felvételeken látható személyeket, akik nevére bírságot állítottak ki. A szóvivő most is megerősítette a Székely Szabadság Napja estéjén az MTI-nek adott nyilatkozatát, mely szerint az esemény rendbontás nélkül fejeződött be. Hozzátette: a nagy számban kirótt bírság annak a következménye, hogy a hatóság álláspontja szerint a résztvevők engedély nélkül vonultak a főtérre a prefektusi hivatal elé.

Marosvásárhelyen még soha semmilyen rendezvény kapcsán nem róttak ki ennyi bírságot, mint most. A begyűjtésére vonatkozó kérdésre Ciprian Caluser elmondta, a csendőrség javaslatára, a szervezőkkel egyetértésben gyűjtötték össze a rendezvény területének a bejáratánál a hosszabb, vastagabb, vagy hegyes végű zászlórudakat.
Arra a kérdésre, hogy március 15-én, a magyar nemzeti ünnepen, és december elsején a román nemzeti ünnepen is hasonlóképpen járnak-e el, a szóvivő kijelentette, nem hasonlíthatók össze ezek az események a székely szabadság napjával.
 
A koszorúzásról és szabadtéri ünnepségről feltöltött videó Székelyudvarhelyen, a légifelvétel Sepsiszentgyörgyön készült 2016. március 15-én
Címkép: Boda L. Gergely/ MTI
Forrás: MTI