MESTERSÉGES INTELLIGENCIA - trükkök és veszélyek

Korukban a mesterséges intelligencia a legnagyobb veszély az emberiségre nézve. Nagyobb, mint önmagában a hatalomkoncentráció és a migráltatás. Korrektnek tűnik, hogy egyes művészek, tudósok megfogalmazzák a mesterséges intelligencia kritikáját is, de ezt sajnos egyesek megtévesztő módon teszik. A kritika gyakran álságos és csak figyelemelterelő, mert több szerző valójában népszerűsíti azt, amit látszólag és részben bírál.

Ez a trükk az információ manipulálásának és a hatalom megszerzésének, megtartásának legújabb verziója. Évszázadokkal ezelőtt, de még pár évtizede is elég volt valamit elhallgatni, elrejteni, tagadni. A következő generációs ténymanipuláció, ami szintén nagyon régi, az a hamisítás. Hamis tények, hamis bizonyítékok, hamis logika alapján is legitimálhatja magát valaki, valami. A harmadik generációs manipulációs technika az információ beszennyezése. A hatalom bérmunkásai gyártanak a romboló ügyekhez hasonló, hamis, nevetséges összeesküvéseket, amelyek könnyen lebuknak, és ki kell dobni őket. Velük együtt azonban kidobják a valódi romboló projektek kritikáját is. A negyedik generációs ténymanipuláció, az álkritika összefügg az előbbivel, az információszennyezéssel, annak önállósuló ága.

A kritikát megfogalmazók látszólag bírálnak egy jelenséget, például a mesterséges intelligencia túlfejlesztését, de a legnagyobb veszélyeire nem hívják fel a figyelmet, és dicsérik is, népszerűsítik is az adott irányzatot. Ez egy retorikai fogás, egy szókép és alakzat, az irónia egyik fajtája, a tagadva állítás (litotész). Valaki úgy állít valamit, hogy azt kicsit bírálja, kicsit tagadja is, és tudja, hogy az enyhébb kritikai észrevételeket az olvasók elfelejtik, vagy eleve nem számítanak.

A jelenségre példa, amikor a bankok és a gazdasági hatalom elleni kampányokat, tiltakozó szervezeteket maguk a bankárok támogatják a háttérből vagy nyíltan. A legjobb példa azonban épp az, amikor egyes művészek, tudósok, látszólag bírálják a mesterséges intelligencia túlzott fejlesztését és terjesztését, de közben dicsérik is, népszerűsítik azt.

Tehát az információ manipulálás négy nagyobb módja és korszaka:

1. Elhallgatás, elrejtés, tagadás
2. Tényhamisítás
3. Információbeszennyezés
4. Részleges kritika, tagadva állítás és egyben népszerűsítés.

Deák-Sárosi László