Mentsünk meg egy székely házat! - Pünkösdöléssel

Több parajdi intézmény és civilszervezet összefogásával valósul meg pünkösdhétfőn, május 16-án a VI. Pünkösdölő, amely túl azon, hogy egész napos programot kínál a helyieknek és az odalátogatóknak, felhívja a figyelmet veszélyeztetett népi értékeinkre, s ugyanakkor forrásokat próbál gyűjteni egy hagyományos székely ház megmentésére.

Ez a program, amely eléggé megmozgatja a település lakosságát, de máshonnan is csábít érdeklődőket az Áprily Lajos Általános Iskola, a Pro School Egyesület, a Sótörő Kulturális Egyesület, a Sóvidék Kistérség Egyesület és a Sóvidék Turisztikai Egyesület összefogása révén valósul meg.

A rendezvényeket a Sótörő Kulturális Egyesület szervezi és bonyolítja.

A tervezett program

VI. Pünkösdölő program – Tésztasütő verseny „Nagymama süteménye”

2016. május 16, 09.00–21.00, Parajd – Központi park
 
A Sótörő Kulturális Egyesület május 16-án, pünkösdhétfőn a már hagyományossá vált Pünkösdölő keretén belül Tésztasütő versenyt hirdet „Nagymama süteménye” címmel. Olyan csapatok jelentkezését várják, akik a legfinomabb süteményeket készítik el a helyszínen, hagyományos receptek alapján, fánk és kürtőskalács kategóriában.

A benevezéshez, elkészítéshez szükséges alapanyagokat és eszközöket a versenyzők hozzák; sátrat a szervezők biztosítanak. 

Túl ezen, a süteményvásáron, bármilyen otthonról hozott süteményt ki lehet állítani és versenyeztetni. Ebben az esetben a benevezéshez egy tányér sütemény, és a hozzá tartozó recept szükséges.
 

A verseny ideje alatt számos kulturális és szórakoztató programmal várjuk az édesszájú látogatókat, résztvevőket. Az érdeklődők a kiállítás helyszínén megtekinthetik és meg is vásárolhatják a süteményeket.
A versenyben való részvételi szándékát kérik május 14-ig az alábbi telefonszámok egyikén bejelenteni: (+4)0751-874160 vagy (+4)0743-329368.
 
Az idei Pünkösdölő programja a „Mentsünk meg egy székely házat” szlogen jegyében, forrásgyűjtés címszó alatt zajlik, hiszen Udvarhelyszéken köztudott, hogy a Sótörő Egyesület partnereivel együtt felvállalta egy hagyományos székely ház lebontását és újjáépítését.

Kapcsolódó írásunk ITT olvasható.
 

9.00 – Jelentkezők fogadása 
11.00 – Gyülekező a Sóbányánál
11.15 – Hess Pávások felvonulása a központi parkig; közös népdaléneklés – „Itt Parajdon sütik a jó kenyeret”
12.00 – Ünnepélyes megnyitó: Népi játék – körjátékok
12.30 – Tésztasütők bemutatása/bemutatkozása 
Tésztasütő verseny 16.00 óráig.
Közben:
13.00 – Kulturális programok: népdalkörök, hagyományőrzők, népzenészek seregszemléje; népi mesterek vására, oktatás az érdeklődők számára 
13.30 – Süteményvásár 
15.00 – 16.00 Tésztasütő verseny bírálása, díjkiosztó 
16.00 – Maros Művészegyüttes műsora.

Címképen Gyöngyössy János rajza
A szöveg között archív felvétel látható a 2014-es Pünkösdölőről

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport