Megnyitották a Márton Áron Emlékévet

 A csíksomlyói kegytemplomban bemutatott szentmisével és az azt követő ünnepséggel hivatalosan is kezdetét vette a Márton Áron Emlékév. A boldog emlékezetű Márton Áronra való emlékezést Jakubinyi György érsek, a gyulafehérvári főegyházmegye vezetője jelentette be.

Még múlt év végén, karácsony előtt nyilatkozta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, hogy Márton Áron püspök személye nemcsak az erdélyiek és a katolikusok számára fontos, hanem emberi és főpapi magatartása példaértékű minden magyar ember számára. Ebben az esztendőben Kárpát-medence szerte különböző világi és egyházi programokkal kívánnak megemlékezni Márton Áron püspökké szentelésének 77. és születésének 120. évfordulójáról.

 

A püspökké szentelés 1939. február 12-én történt, úgyhogy ma erre a napra emlékeztünk a kegytemplomban, ugyanakkor paptársak köszöntötták utódját, Jakubinyí érsek urat, aki holnap, február 13-án tölti be 70. életévét. Jakubinyi érsek úr ünnepélyes és hivatalos köszöntésére egyébként szombaton, február 13-án kerül sor Gyulafehérváron, kiegészülve egy zarándoklattal, amely meglátogatja Márton Áron kolozsvári szolgálatának állomáshelyeit és csatlakozik az érseki székesegyházban gyülekező tömeghez.

A szentmisét követően a Szentegyházi Filharmónia együttese koncertezett. Olyan alkalomhoz illő válogatást mutattak be széles és értékes repertoárjukból, amely szorosan kapcsolódik a katolikus egyházhoz, illetve Márton Áron szellemiségéhez. Vallásos énekek, katona- és munkásdalok hangzottak el, illetve Ferenczes István költő Márton Áron püspöknek ajánlott versének megzenésítése is elhangzott. Zenéjét szerezte Fr. Márk József OFM.

Himnusz Márton Áron püspökhöz


Napnak, Holdnak s csillagoknak szép Fia,
Téged küldött pásztorunknak Mária.
Erdély fölött éjsötétben égi fény,
Áron püspök tisztaság vagy s jó remény.
Általad most Krisztus Király van velünk,
Fölemelt főt, méltóságot adj nekünk!
 
Mikor minden összetört és elvetélt,
Hozzád fordult mind ki fázott, mind ki félt.
Golgotát járt, a jóságod átitat,
Himnuszunk vagy Áron püspök, áhítat.
Írd az égre árvaságunk, Istenünk,
Fölemelt főt, méltóságot adj nekünk!
 
Glóriát zeng Csíksomlyón a szent harang,
Szívedhez száll szívünkből a vadgalamb.
Csillagos a keresztedtől homlokunk,
Hazánk lettél, Áron püspök, otthonunk.
Áldd meg hittel székely néped, nemzetünk,
Fölemelt főt, méltóságot adj nekünk.

                                                                 (1996)

Itt megtekinthető az Élő Székelyföld Munkacsoport felvétele:

 

„Istenünk, te Áron püspököt arra választottad ki, hogy igazságodnak őre, az üldözötteknek védelmezője és népednek jó pásztora legyen. Add, hogy mielőbb szentjeid között tisztelhessük, tanítása és példája világító jel legyen mindannyiunk számára. Ámen.”

Csíkszeredában az ünnepségsorozat délután a csíkszeredai Gimnázium MAGtár termében szervezett gálaműsorral folytatódott, alkalomhoz illő kórusművek és versek hangzottak el, majd megnyitották a püspök életútját bemutató kiállítást, amelyet a csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeum igazgatója, Lázár Csilla állított össze.

Élő Székelyföld Munkacsoport/ Simó Márton  Fotó, video: Farkas Antal