Másodszor találkoznak az Időbankosok

Székelyudvarhelyen február 24-én, szerdán, 19.00 órától kezdődően tartják a Menta Bistróban az Időbankosok második találkozóját. Ezt a programot a Civitas Alapítvány a Polgári Társadalomért 2014 júniusában indította, elsősorban azzal a céllal, hogy az emberek – pénzforgalomtól mentesen – kicserélhessék, felajánlhassák a különböző szolgáltatási formákat, hogy azokat akár közösségeik hasznosíthassák. Az esemény alkalmával lehetőség nyílik arra, hogy betekintést nyerjenek a távolból érdeklődők is az Időbank működésébe és fejlesztési terveibe.

„A Civitas Adni Nemes – kapni Öröm! Időbank – a Pénzmentes Segítségnyújtás Hálózata” elnevezésű projektjét az Európai Gazdasági Térség Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014 támogatja, a Civil Támogatási Alap Romániában keretében. A projekt fő célja serkenteni a személyek aktív bekapcsolódását az élő közösségeik életébe, hogy kezdeményezzenek és végezzenek önkéntesen közösségi tevékenységeket.

„Célkitűzéseink közé tartozik továbbá az Időbank-rendszernek, mint a kölcsönös segítségnyújtás újszerű bevezetése Udvarhelyszéken” – mondotta az Időbank indításakor, 2014 . júniusában Kis Zoltán projektmenedzser. Az akkor elképzelt Időbank-rendszer által olyan valós, fizikailag is kapcsolatban álló személyek közössége jött létre, amelyben a pénzt, mind fizetőeszközt kiiktatva, az emberek szolgáltatásokat biztosítanak egymásnak, általuk így közösségen belüli segítségnyújtás valósulhat meg.

A célkitűzések következetesen és nem utolsó sorban magukba foglalják  a Falu és a Város kapcsolatának további megerősítését, hogy folyamatosan és bizalommal cseréljék egymás között értékeiket és erőforrásaikat és szolgálják egyenként és közösen az építkezést és a közös megerősítést.

 
„Mi azt hisszük, hogy nem létezhet Falu a Város nélkül és a Város a Falu nélkül, csak együttesen lehet biztosítani az udvarhelyszékiek és székelységünk fenntartható jövőjét” – vallják ma is a projekt munkatársai. Ez a találkozó alkalmat kínál az ötletek további fejlesztésére, a beszámolókra és az elképzelés népszerűsítésére egyaránt.

A programmal kapcsolatosan az Időbank-eszme iránt érdeklődők ITT tájékozódhatnak a részletekről.