Magyar filmnapok Vásárhelyen

Február 25-én, csütörtökön kezdődik Marosvásárhelyen a Magyar Filmnapok rendezvénysorozat. A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet és a marosvásárhelyi K’ARTE Egyesület közös szervezésében zajló eseményre, a vetítésekre a város Művész (ARTA) mozijában kerül sor. A filmeket román vagy angol felirattal tekinthetik meg az érdeklôdők.

Február 25-én, csütörtökön 19.00 órakor a Két székely címû dokumentumfilm látható angol felirattal (Flora terem). 21.00 órakor a Saul fia című dráma vetítése kezdôdik (Nagyterem).
Február 26-án, pénteken 18.00 órakor a Swing címû vígjáték látható (Flora terem). 20.30-kor kezdôdik a Túlélés vagy népszolgálat? Mikó Imre és aSecuritate címû dokumentumfilm vetítése (Flora terem). A belépés ingyenes. A vetítést kerekasztal- beszélgetés követi, meghívottak: Láng Zsolt író, Novák Csaba Zoltán történész, Szokoly Elek politikai elemző, Ungvári Zrínyi Imre egyetemi docens, moderátor: Demény Péter.

A Saul fia (nemzetközi angol címe: Son of Saul) 2015-ben bemutatott magyar filmdráma Nemes Jeles László rendezésében. Az alkotás meghívást kapott a 2015-ös cannes-i fesztivál hivatalos válogatásába, ahol elnyerte a fesztivál nagydíját, a 73. Golden Globe-gála díjkiosztó rendezvényén első magyar alkotásként elnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Golden Globe-díjat, a 88. Oscar-gálán pedig ott lesz a legjobb idegen nyelvű film díjáért versengők között február 28-án a hollywoodi Dolby Színházban. A film egyik fontos karakterét a Kolozsvári Állami Magyar Színház tagja, Molnár Levente színművész játssza.

A film előzetese:

A két székely című dokumentumfilm két Székelyföldről elindult fizikus, az énlakán farmgazdaságot vezető Kolumbán Gábor és az Amerikai Egyesült Államokban élő Barabási-Albert László hálózatkutatóról szól, életpályájuk különbségeiről és a kapcsolódási pontokról, amelyek e két ember életútját ma is összekötik. 

Akik még nem látták, s a marosvásárhelyi vetítésre sem tudnak elmenni, ajánljuk ezt az internetes forrást:

A további programokról a későbbiekben adunk tájékoztatást. 

ÉLő Székelyföld Munkacsoport