Magyar diákok román tantárgyversenyen

Hargita megyei magyar anyanyelvű gyermekek számára rendezett román nyelv- és irodalom-tantárgyverseny nyerteseit díjazta pénteken a román kormány.

Az Agerpres hírügynökség szerint a 32 tanulót, a verseny szervezőit és a tanárokat a bukaresti kormány épületében Radu Puchiu államtitkár fogadta, aki elmondta: ezeknek a diákoknak az életben több esélyük lesz boldogulni, ha jól ismerik a román nyelvet.

Az államtitkár hozzátette, hogy a magyar többségű romániai megyékben támogatni és biztatni kell a magyar gyermekeket, hogy tanuljanak meg minél jobban románul, és a verseny győzteseinek díjazásával is ezt az erőfeszítésüket kívánták elismerni.

A versenyt szervező Csíkszeredai Román Közösségi Egyesület elnöke, Angela Bîrsan elmondta, a verseny immár tizennégy éve bizonyítja hasznosságát, és úgy vélte, hogy a díjazott gyerekek a román és a magyar kultúra közötti párbeszéd hídfőivé válhatnak.

Köztudott, hogy a székelyföldi magyar gyermekek évek óta román nyelv és irodalomból teljesítenek leggyengébben a nyolcadik osztály utáni úgynevezett felmérő vizsgán, valamint a középiskola elvégzése után az érettségin.
 


Címképen az Agerpres archív felvétele
A szövegkozi felvétel Angela Birsan Facebook-oldaláról való. Angela Bîrsan Nagyszebenben született, Csíkszeredában él, a Román Rádió és a Román Televízió Csíkszerdai tudósítója.

Forrás: Agerpres, MTI