Látszólagos nyelvi jogok Romániában

 Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) is árnyékjelentést készít azokhoz a jelentésekhez, amelyeket a román kormány a kisebbségvédelmi keretegyezmény, illetve a regionális és kisebbségi nyelvek chartája ratifikálásakor vállalt kötelezettségei teljesítéséről nyújtott be az elmúlt hónapokban az Európa Tanácsnak – jelentették be civil jogvédők egy szerdai kolozsvári sajtótájékoztatón.

Az árnyékjelentésekben azt a Bukarest által sugallt látszatot próbálják cáfolni, hogy Románia mindent megtesz a kisebbségi és nyelvi jogok érvényesülése érdekében. Toró Tibor, az EMNT munkacsoportjának a vezetője példákkal is alátámasztotta, hogy a román kormány jelentésében található állítások a civilek magyarázatai nélkül félrevezetik az ET szakértőit. A kormányjelentés pár magyar többségű település példáját hozza fel arra, hogy a helyi közigazgatásban a magyar nyelv is használatos, de nem tér ki azokra a településekre, ahol ezt a jogot nem biztosítják.

Szigeti Enikő, a Cemo elnöke azt hangsúlyozta, hogy Románia elmulasztotta törvénybe iktatni a nyelvi chartában vállalt kötelezettségeit, így bírósági úton sem lehet kikényszeríteni a charta előírásainak az alkalmazását. A civil jogvédő szerint munkamegosztásra és együttműködésre lenne szükség a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a civilek között, hiszen munkájuk kiegészíti egymást. A civilek nem tudnak törvénymódosítást kezdeményezni, az RMDSZ viszont nem tud teljes és hiteles tájékoztatást nyújtani az európai szervezeteknek, hiszen sok esetben éppen az RMDSZ polgármesterein múlik, hogy az önkormányzatok nem biztosítják a közigazgatási törvényben rögzített nyelvi jogokat.

Mind Szigeti Enikő, mind Toró Tibor az erős román lobbitevékenység hatásának tulajdonította, hogy a nyelvi charta szakértői csoportja – amely egy héttel ezelőtt járt Romániában – saját eljárásrendjét megszegve nem látogatott el Erdélybe is, és nem tette lehetővé, hogy a civil jogvédők szóban is ismertessék álláspontjukat. A nyelvi charta szakértői csak a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezetőit hallgatták meg Bukarestben.

A civil jogvédők mulasztásának tartották, hogy az erdélyi magyar szervezetek eddig alig éltek az árnyékjelentések készítésének lehetőségével. Hozzátették, ez is hozzájárult ahhoz, hogy az elmúlt évtizedekben 

 
Románia úgy válhatott pozitív példává a kisebbségi jogok teljesítésében, hogy érdemben alig tett valamit a kisebbségek helyzetének a javításáért. 

A sajtótájékoztatón Bethlendi András kolozsvári civil aktivista számolt be arról, hogy ezentúl angol nyelvű tájékoztatókat készítenek a jogsérelmekről, amelyeket rendszeresen eljuttatnak az európai szervezeteknek és a bukaresti nagykövetségeknek.

ITT elérhető a Civil Elekötelezettség Mozgalom honlapja.

Címkép forrása: www.foter.ro

Forrás: MTI