KÖZÖS ÚT - EGYÜTT LEHETSÉGES

A nagy román álom területi és etnikai megvalósulása után száz évvel sem vált a belebelezett területek és az emberek igazán jó gazdájává az állam. Félig agyonnyomta a hadi és a politikai siker az országot, és a lélegzetvételei még ma sem normálisak.

Magyarország sem heverte ki igazán Trianont. A veszteséget.

A túllépés csak akkor volna lehetséges, ha az itt, illetve egyéb országokban élő magyarság helyzete megnyugtató lenne. Ha a magyarok úgy élhetnék meg közösen egyazon nyelv- és népcsaládhoz való tartozásukat, ahogyan a német nyelvet beszélők – például –, akik az évszázadok folyamán megszokták, hogy nem élhetnek ugyan egyazon államban, de kultúrájukat közösen élhetik meg, és fölöttébb büszkék, hogy az milyen sokrétű, s földrajzilag is milyen tágas területen él és működik. Vagy az angolszászok. Vagy a franciák. És az oroszok… Ha szomszédaink és társbérlőink sem sérülnének a közös erdélyi létben… Tovább

A legnagyobb közösségi hálózat továbbra is tiltja a honlapunkon publikált hírek és események közzétételét. Úgy tűnik, hogy elértünk egy olyan ingerküszöböt, amelyet egy bizonyos szoftver, vagy maga a mesterséges intelligencia nem tolerál. Holott mindvégig a humánumról, a közeledésről, a tudatos jövőépítésről beszéltünk, és beszélünk most is.

Abban bízva, hogy végül a mi csapatunk kerül ki győztesen a békés törődésből, kerülőutakon, általunk fenntartott és baráti ösvényeken építjük a magunk közösségeit a felebaráti szeretet és az erdélyi harmonikus együttélés jegyében a járható utat.

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport