Kibédi hétköznapok

A fenti címmel nyílik fotókiállítás, 2017. április 21-én, pénteken 18.00 órától, az Orbán Balázs nyomdokán Kibéd községben 2016-os dokumentációs fotótábor válogatott anyagából a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont (Székelyudvarhely) és a szovátai Teleki Oktatási Központ szervezésében, amelynek az utóbbi intézmény biztosít helyszínt.

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és Kibéd Község Polgármesteri Hivatalának együttműködése eredményeként, valamint Hargita Megye Tanácsának támogatásával került megszervezésre az Orbán Balázs nevét viselő dokumentációs fotótábor, amelynek a fent említett marosszéki község adott otthont 2016. október 21–28. között. A tárlat anyaga Kibéd település hétköznapjaiba nyújt betekintést, ad ízelítőt változatos életképeken és tájrészleteken keresztül.

Az évente más-más tájegységen szervezett fotótáborok elsődleges célja a még meglévő, múltat idéző építmények, tárgyak, motívumok, mesterségek, élethelyzetek, a változó és tünékeny emberi arcok, tájak megörökítése. A mulandósággal számot vetve, a megőrizhetetlen megőrzésére tett kísérleteként is felfoghatjuk ezeknek a képeknek a létrejöttét, megszületését. A fényképészek a folyton változó-haladó életből ellesték, kiválasztották az általuk rögzítésre érdemesnek ítélt pillanatokat, melyeket képekké alkottak. A kép dokumentatív funkcióján túl a mindenkori céljuk az volt, hogy esztétikusan örökítsék meg, adják vissza a látottakat: a népélet mindennapjait, az ember által alkotott és alakított környezetet. Mindemellett a tábor résztvevői fényképezőgépeik lencséivel a két ajtójú jelent is pásztázva, annak nemcsak a múltba torkolló, hanem a jövőre nyíló ajtóin túlra is átkandikáltak.

Fotó: Kerekes István

A 34. tábor állóképkészítői: Balázs Ödön (Székelyudvarhely), Bartók Izabella (Sepsiszentgyörgy), Borbély Zoltán (Kibéd), Erős Erika (Kolozsvár), Erős Zoltán (Gyergyószárhegy), Fekete Réka (Székelyudvarhely), Kelemen Lajos (Sepsiszentgyörgy), Kerekes István (Kazincbarcika – Magyarország), Kibédi Sándor (Székelyudvarhely), Tordai Ede (Marosvásárhely), Vinczefi László (Sepsiszentgyörgy).

A községnek olyan képi ábrázolásáról van szó, melyhez hasonló sosem készült eddig, hiszen az épület- és szociofotóktól a portrékig, táj- és tárgyfotókig számtalan műfaj, téma fellelhető azokon, ugyanakkor nem maradhatnak ki a sorból a jelenkor ízlésvilágát, vívmányait reflektáló képek sem. A tárlaton szereplő felvételek egyfajta üzenetek a világnak: így élnek itt az emberek, ilyen a környezetük, és ilyen csodálatosan szép az a táj, amit századok óta laknak.

Fotó: Vinczefi László 

Az esemény nyitó akkordjaként a kibédi Mátyus István Általános Iskola diákjai verses összeállítással lépnek fel, kedveskednek a résztvevőknek, majd a házigazda Szolláth Hunor (Teleki Oktatási Központ) és Dósa Sándor, Kibéd község polgármester köszöntőbeszédjük elhangzása után a kiállítást Róth András Lajos könyvtárőr (Haáz Rezső Múzeum Tudományos Könyvtára, Székelyudvarhely) nyítja meg.

A képanyag 2017. június 30-ig tekinthető meg Szovátán, majd, a tervek szerint, a következő állomás Kibéd lenne, ahol a falunapok keretén belül kerülnének bemutatásra a fényképek.

A címkép Erőss Zoltán felvétele.

A Hargita Megyei Hagyományőrzési forrásközpont közlése nyomán.