Két veszélyes bűnözőt fogtak el Homoródalmáson

A múlt év végén történt kegyetlen gyilkosságot követően átfogó nyomozásba kezdett a rendőrség és az ügyészség a községben.

A Hargita Megyei Rendőrkapitányság közlése alapján 2017. január 4-én letartóztatták a 25 éves B. C,-t, akit 2011-ben nemi erőszakért 6 évre és a 36 éves G. A.-t, akit 2009-ben 12 évre gyilkosságért ítéltek el. A két bűnözőt a csíkszeredai rendőrségi fogdába szállították, ügyük kivizsgálása után pedig hamarosan elkezdhetik büntetésük letöltését a Zöld Péter utcai börtönben.

Mindkét személy ellen országos és nemzetközi elfogatóparancs volt érvényben.

A bűnüldöző hatóság nem nyilatkozott arra vonatkozóan, hogy a két személynek köze lenne egy helyi illetőségű 72 éves asszony december 27-én (?) történt meggyilkolásához. A gyilkosságra 29-én derült fény. Az áldozatot pénteken, január 6-án temetik Homoródalmáson.

A most letartóztatottak hosszabb ideje egy helyi farmtulajdonos gazdaságában dolgoztak.

Mivel feltételezhető, hogy soha nem került sor a két személy törvénytelen munkaviszonyának vagy lakcímének „rendezésére”, jelenlétük nem tűnt fel a helyi és az állami szerveknek.

Milliós nagyságrendű tömeg dolgozik nyugati országokban

Románia gazdaságát és társadalmát a nyugat-európai országokban dolgozók millió tartják egyensúlyban. Sok magasan képzett diplomás, illetve olyan fiatal vállal fizikai munkát ezekben a fejlett országokban, akik a legkeményebb és jelentős szellemi-fizikai igénybevételt követelő feladatokat is ellátják.

A külföldön dolgozók túlnyomó többségét megfelelő jogi keretben, nyugdíj- és egészségügyi-biztosítással foglalkoztatják, hiszen az másként nem lehetséges.

Vidéken igen jelentős mértékű a törvénytelen foglalkoztatás

Épp a jelentős munkaerőelvándorlás miatt nehéz a Székelyföldön megfelelő személyzetet találniuk a mezőgazdasági vállalkozóknak.

Az Európai Unió részéről érkező szubvenciók arra késztetik a vállalkozó(bb) szellemű gazdákat, hogy évről-évre növeljék állatállományukat, műveljenek jelentősebb kiterjedésű területet, azaz szakosodjanak egy-egy tevékenység-típusra. A megszerzett források révén a jelentősen gyarapodó állatállományt vagy a földek művelését a vállalkozók már nem képesek családilag megoldani, így gyakran kényszerülnek idegen munkaerő toborzására.

Kialakult ily módon egy jelentős vagyonnal és befolyással rendelkező réteg, amely a további profitszerzéskor nem riad vissza a kevésbé szabályos megoldásoktól. A társdalom periférián pedig létezik egy szegmens, amely akár vándorolni is képes az országon belül egy kialkudható szerény béréért vagy étkezési, lakhatási lehetőségéért. A kereslet és a kínálat ezen a felületen találkozik. Az viszont – túl a profitszerzési szándékon – nem lenne törvényszerű, hogy a deviáns elemeket a székelyföldi falvakban „bújtassák”. 

Elképzelhető, hogy ez az eset tanulságokkal szolgál a helyiek számára.

Forrás: Hargita Megyei Rendőrkapitányság közleménye, illetve ESZM-információ.

A címkép illusztráció.

A decemberi gyilkosság ügyében zajló nyomozásra a továbbiakban még visszatérünk. 

Élő Székelyföld MUnkacsoport