Két napig a középkorban

Harmadik alkalommal rendezik meg a Békéscsabai Vitézi Játékokat. A szervezők a középkort idézik vissza, a látogatók többek között haditornával, vásári forgataggal és táncházzal találkozhatnak majd a hagyományőrző történelmi fesztiválon. A rendezvény egyik kiemelt programjaként az Omega együttes ad majd koncertet.

 
A Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója mutatta be a sajtótájékoztató főszereplőit, akik már most elhozták a két napos program hangulatát. Ando György jelen esetben a budai kalmárt alakította, aki biztosítja a rendezvény pénzügyi hátterét. A hagyományőrző történelmi fesztiválnak ezúttal is a Gabonamúzeum és a CsabaPark ad otthont.
 
 Aki ellátogat a fesztiválra, az a középkorba kerül, a középkori bajvívást, középkori életet, ezt tanulmányozhatja és abban a miliőben élhet két napig. Különlegessége ennek a rendezvénynek, mint ahogy minden évben, ezúttal is nagy koncertet szervezünk hozzá, ezúttal sikerült az Omega nagykoncertet lehozni Békéscsabára – emelte ki Ando György.
 
A fesztivál látványos felvonulással kezdődik majd a belvárosban. A rendezvény főszervezője, Medgyesi Pál elárulta, a programsorozat egyik gerincét adó lovagi tornára Romániából és Szlovákiából, valamint az ország több pontjáról is érkeznek csapatok, de emellett számos érdekességgel találkozhatnak a látogatók.
 
 Zenei programjaink is lesznek, népzenét, valamint kimondottan középkori zenét játszik majd több együttes. Táncház is lesz, tehát ha valaki meg akarja tanulni, akkor arra is lesz lehetőség. Tudományos ismeretterjesztő előadások is lesznek, a múzeum régészei középkori, lovagkori témájú előadásokkal készülnek – emelte ki Medgyesi Pál igazgatóhelyettes.
 
A fesztiválon a családok is megtalálhatják a számukra izgalmas programokat, hiszen középkori hadi bemutató, bábszínház, lovaglási lehetőség és játszóház is várja a gyerekeket. A rendezvény kiemelt médiapartnere a Békéscsabai Médiacentrum, amely fontosnak tartja, hogy beszámoljon a város intézményeinek kiemelkedő programjairól.
 
 A Médiacentrum kft. alapítója,  Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata alapításkor célként és elvárásként fogalmazta meg, hogy az önkormányzat médiacége az összes rendelkezésre álló felületével segítse a megyeszékhely kulturális és közművelődési intézményeinek működését, hiszen számtalan nagyszerű, országos hírű produkció valósul meg ezekben az intézményekben – hangsúlyozta Opauszki Zoltán, a Békéscsabai Médiacentrum Kft. ügyvezetője.
 
A két napos, belépődíjas fesztivált április 30-án, szombaton és május 1-jén, vasárnap rendezik.

A békéscsabai programokon részt vesz a székelyudvarhelyi Arany Griff Lovagrend csoportja is, amelynek tagjai középkori bajvívást, íjászbemutatót tartanak, illetve renszánsz zenét és táncokat elevenítenek fel.

A címkép a Munkácsy Mihály Múzeum archívumából való
Forrás: Munkácsy Mihály Múzeum