Földrengés Olaszországban - FRISSÍTVE!

Közepes erősségűnek lehet nevezni azt a földrengést, amely óriási károkat okozott szerdán Olaszországban – mondta Tóth László szeizmológus az M1 aktuális csatornán. A szakértő szerint évente körülbelül kétszáz hasonló rengést észlelnek a bolygón. Az olaszországi hatásfokát növelte, hogy sűrűn lakott területen történt, ahol többnyire régi épületek álltak, valamint az is, hogy felszínhez viszonylag közel, tíz kilométeres mélységben pattant ki.

A szakértő továbbra elmondta azt is, hogy Olaszország középső részén rendszeresen – körülbelül tízévente – fordulnak elő jelentősebb földrengések, amelyek hátterében az afrikai és az eurázsiai kontinens lassú ütközése áll. Ebben a folyamatban a Földközi-tenger medencéjén túl egy egészen a Kárpát-medencéig húzódó zóna is érintett – tette hozzá.

Erős földrengés rázta meg Közép-Olaszországot szerda hajnalban, a katasztrófában a legfrissebb jelentések szerint legkevesebb 73-an életüket vesztették, több mint százan eltűntek. A katasztrófa óriási pusztítást okozott az érintett térségekben.

A földmozgás Umbria, Lazio és Marche régiókban okozott károkat, a legnagyobb pusztítást a Rómától északkeletre fekvő Marche területén idézte elő. Amatrice településen 35-en, Accumoli városkában 11-en vesztették életüket. A szerencsétlenség miatt Arquata és Pescara del Tronto területén 17-en haltak meg.

FRISSÍTVE!

A közép-olaszországi földrengés halálos áldozatainak száma 247-re emelkedett – jelentette csütörtök reggel az Ansa hírügynökség. A bukaresti hatóságok tájékoztatása szerint öt román állampolgár vesztette életét, négyen megsérültek, tizenegyen eltűntek.
 
Csak Amatrice városában mintegy négyszázra teszik a sérültek számát. Kétezerötszázan maradtak otthon nélkül. A lakosok sátrakban és a szabad ég alatt töltötték az éjszakát.
 
A jelképpé vált templomtorony Amatrice városában – Fotó: AFP/Filippo Monteforte
 
Az MTI tudósítása szerint a túlélők keresése egész éjszaka folytatódott. A reflektorfényekkel megvilágított romok közül egy életben maradt kislányt húztak ki tizenhét órával a földrengés után. Van azonban, aki még mindig a rokonait keresi, és elkeseredetten a nevüket kiabálja a házak romjai felett.
 
A halottakat egyelőre ott helyezik el, ahol tudják, Amatrice városában egy mezőn sorakoznak a lefedett holttestek, az életben maradt helyi papok imádkoznak értük. A halottak között magas a gyerekek és az idősek száma: több esetben unokákról és nagyszülőkről van szó, akik együtt töltötték a nyári vakáció napjait. A nagy részében teljesen megsemmisült Amatricében a földrengés jelképe a toronyóra lett, amelynek mutatói megálltak a földrengés pillanatában.
 
A tűzoltóság helyi szóvivője elmondta, hogy a túlélők keresése csütörtökön is folytatódik: a romokat darabról darabra távolítják el, egyúttal stabilizálva az épületroncsokat az újabb omlások elkerülésére. Harminc olaszországi kutyás mentőegység dolgozik, a túlélőket kereső kutyák azonban egyre kevesebb szimatot fognak. A mentésben részt vevők attól tartanak, hogy az áldozatok nagy részét majd csak a romok mélyén fogják megtalálni.
 
Sergio Pirozzi, Amatrice polgármestere elmondta, hogy a város Róma nevű szállodájában tudomása szerint hetven vendég aludt, de eddig csak két halottat találtak meg. Az éjszakát végigdolgozó mentőcsapatokat reggel újabbak váltották le. A földrengés egész térségét az olasz fegyveres erők katonái felügyelik esetleges rablások és más bűncselekmények elkerülésére is.

Az éjszaka több mint hatvan utórezgés történt, a legerősebb 4,5-ös erősségű volt, és csütörtök hajnali öt óra után következett be.

 
A földrengés térségében senkit sem engedtek vissza otthonába, még akkor sem, ha az épület nem károsodott meg. Több ezren töltötték az ezer méter magas hegyekben hűvös éjszakát a szabad ég alatt takarókba burkolózva vagy autóikban. 
 
Eddig három sátortábor épült, de ide nem fért be mindenki. Pszichológusok is segítenek a túlélőknek és a mentőknek egyaránt. Az olasz polgári védelem és a tűzoltóság tapasztalt emberei is gyakran a sírással küszködnek élők és halottak megtalálásakor. Nagyon sok helyi fiatal beállt a mentők közé, és szerda hajnal óta megállás nélkül segít.
 
A sérülteket a közeli Rieti és más olasz városok kórházaiba szállították. A szerdai országos véradási akciónak köszönhetően elég plazma áll rendelkezésre. Matteo Renzi olasz miniszterelnök azonnali segítséget ígért, a kormány csütörtökön jelenti be, hogy milyen intézkedéseket vezet be a földrengés sújtotta tartományok számára.

Címképünkön: sebesült apáca az olaszországi földrengés amatricei helyszínén – Fotó: MTI.

Forrás: MTI