Értéknek tartják a hagyományos építészetet

Azzal a bevallott szándékkal tartott a múlt szombaton jótékonysági estet Parajdon a Sótörő Egyesület, hogy forrásokat gyűjtsön egy régi parasztház megmentéséhez. Ha nem is sikerült komoly összeget összeszedniük, legalább felhívták a figyelmet a végveszélybe sodródó épületekre.

Sokan érzik a téma fontosságát és hajlandók segíteni. Ehhez azonban kitartásra és türelemre, az erőforrások összefogására van szükség. Mindenki jól érezte magát, ami azt jelzi, hogy az ilyen programokra – főleg akkor, ha még jótékonysági plusz is adódik hozzá – mindig van igény a nagyközségben.

Hasonló rendezvényeket a közeljövőben még fog szervezni a Sótörő Egyesület.

Képviselőjük, Kelemen Magdolna bizakodó. „Ezen az esten láthattuk, hogy az emberek vágynak az ilyen együttlétekre. Tulajdonképpen nem csak parajdiak jöttek el, hanem voltak vendégeink Marosvásárhelyről, Gyergyószentmiklósról és Csíkszeredából is. Kilencven személy összesen, akik közül harminc önkéntes, a barátaink és a rokonaink, a többi pedig idevonzott érdeklődő. Zenével, tánccal, nótázással egybekötött mulatság volt, amelyen tombolát szerveztünk, téglajegyeket is árusítottunk. Jó volt a hangulat, a programzárás után 1200 lejes bevételünk maradt. Az adománygyűjtést folytatjuk, aki úgy gondolja, hogy segíthet, keressen minket a 0724-874035-ös telefonszámon.” 

Múlt héten írtunk az egyesület elképzeléseiről. Azóta annyi fejlemény történt, hogy a helyi tanács hozott egy határozatot, amelyben döntöttek, hogy az egyesület rendelkezésére bocsátják azt a telket, ahol a házat majd újjáépíthetik. Az adományozó, Simófi András is községi tanácsos, aki nem kellett sokáig győzködje a polgármestert és tagtársait, azonnal értették, hogy miről van szó és megszavazták ezt az elképzelést, a területet átadják és alkalmassá teszik arra, hogy ez a ház ott újjáépülhessen.

A címkép régi parajdi lakóházat ábrázol az 1950-es évekből.

Élő Székelyföld Munkacsoport/ Simó Márton