Erdélyi kastélyokról
Újabb lendületes eseménnyel hívta fel a figyelmet a Pont Csoport az erdélyi kastélyokra.

A Kastély Erdélyben program keretében feltérképezik a kastélyokat, kúriákat és várakat, mára már 300 pontot jelölve meg a térképen.

Használható stratégiákat dolgoznak ki az épületek felújítására, hasznosítására illetve működtetésére. És egy erős szövetséget szerveznek a tulajdonosok számára, így egységesen tudnak bemutatkozni a közönségnek.

A cél társadalmi és gazdasági is egyben, a műemlékek megőrzésétől a turisták csalogatásáig terjed.
 

A „Meeting Kastély Erdélyben” találkozóra 2017. április 22-én került sor az árkosi Szentkereszty-kastélyban.

Az esemény jelentős érdeklődést igazolt, amelyen a program munkatársai, kastélytulajdonosok, szakemberek politikusok és a média képviselői egyaránt részt vettek.

Egy kiváló alkalom volt az ismerkedésre, eszmecserére, közös gondolkodásra, igazolva azt, hogy az erdélyi kastélyok sorsának jobbra fordítása csapatmunkát igényel.
 

Mintegy 300 kastély és kúria szerepel a Pont adatbázisában
Az előadások jelentősen körbejárták a témát, általános kérdéseken túl konkrét példákat is érintettek. Az elmúlt időszakban főként a vargyasi Daniel-kasély és az alsórákosi Sükösd-Bethlen kastély fejlesztési stratégiáján dolgoztak, ami a tavalyi Formula tábor is segített. Maga a helyszín is érdekes, hiszen a árkosi kastélyt épületet nemrég kapta vissza egy örökös, miközben a hozzátartozó park a kultúrminisztérium tulajdonában maradt.  Az épület jelenleg kiürítve áll, sorsa és jövőbeni funkciója egyelőre kérdéses.
 
 
Bánffy Farkas kastélytulajdonos 
 
A hivatalos köszöntők után Farkas András programvezető ismertette a Pont csoport elmúlt évi munkásságának eredményeit. A tevékenység három fő cél mentén zajlik: 1. a kultúra mint a gazdasági fejlődés ösztönzője, 2. kastélyok szerepe a társadalomban, 3. az örökség konzerválása. A Kastély Erdélyben koalíció több, mint 30 kastély tulajdonosai között épít kapcsolatot, további számos szakember bevonásával.
 
Grüman Róbert, a Kovászna Megye Tanácsa részéről a megye turisztikai statisztikáit ismertette, kiemelve, hogy a 2017 év a turizmus éve, a helyi turizmust jelenleg a Blue Air repülőjáratain is promoválják.

Irina Iamandescu az Országos Örökségvédelmi Intézet képviselőjeként a hazai műkincs-örökség védelméről tartott előadást, megemlítve, hogy az egész idei évi költségvetés állami szinten csupán egy kilométer autópálya árával egyenértékű összeg.

Rácz Lilla turisztikai és marketing szakértő egy kvíz-játékkal dobta fel a hangulatot, a feltett kérdésekre helyesen válaszolók az olaszteleki Dániel-kastéllyal kapcsolatos kiadványokat nyertek.

Megtudhattuk, hogy Szászfehéregyháza az idei évtől betiltotta az autós forgalmat a településen, minthogy, az elmúlt 16 év során a turisták száma 400-ról 35.000-re növekedett.

Szó volt a nemrég felújított kőhalmi és fogarasi várakról, valamint Segesvár és Barcarozsnyó látogatottsági statisztikáiról.
 

A két éve felújított olaszteleki Daniel-kastély – Fotó: Szabó Tamás
„Lehetne-e az alsórákosi kastély is hasonlóan izgalmas a turisták számára?” volt a felvetett kérdés, amire több külföldi kastély-élménykomplexum példájával kaptunk választ.

Az idei év turisztikai trendjeiről is szó esett, kifejezve, hogy mindezt Vargyason is nyújtani lehetne.

Szebeni Zsuzsa a Bonchidai kastély ügyintézőjeként Bánffy Miklós trilógiájának a filmes feldolgozásáról mesélt, mint aktualitás, hiszen pár napja történt a megállapodás az együttműködésről.

Constantinescu Krisztina a „castlesharing” lehetőségét mutatta be, mint egy társtulajdonosi lehetőség egy kastély felújítási és működtetési költségeinek, valamint a haszonélvezet megosztásának.

Fehér János művészettörténész az alsórákosi és vargyasi kastélyok művészeti értékeiről tartott vetített előadást.

Kádár Petra, a Pont csoport munkatársa pedig egy aktuálisan induló online boltot mutatott be, amely erdélyi fiatal művészek és designerek termékeinek segítségével igyekszik a kastélyokat ismertebbé tenni, és hozzájárulni források gyűjtéséhez.
 

Rácz Lilla, a Daniel-kastély társtulajdonosa
 
Az előadásokat szekcióbeszélgetések követték, a kastélyok gazdasági és turisztikai vonatkozásainak témakörében.

Az egész esemény dinamikusnak mondható, a román fordítást szinkrontolmács biztosította, a hallban fénykép- és gyermekrajz kiállítás biztosított hangulatot.

Ez az alkalom további mérföldkő volt a program életében, és mindenki azt reméli, hogy hozzájárult az erdélyi kastélyok ígéretesebb jövőjéhez. Az érdeklődők a folytatást a www.kastelyerdelyben.ro honlapon követhetik.

A szerző felvételei.

T. Kovács Áron építész