Erdély egy gyönyörű nő

Új múzeum, új városvezetés, új kiállítás – akár ez is lehetne a szlogenje annak a fotótárlatnak, amely június 24-én, pénteken 19.00 órakor nyílik Székelyudvarhelyen a Haberstumpf-villában.

Dávid Botond fotósorozata, az Erdély egy gyönyörű nő a Magyar Nemzeti Közösségek Európai Érdekképviseleti Irodája (a HUN.IN.EU Alapítvány) támogatásával jöhetett létre a múlt év során, és különböző változatokban már több külföldi helyszínen is megtekinthették az érdeklődők.

A fotóművész azt vallja, hogy nem csak a székelyföldi női viseletekre terjeszti ki érdeklődését, hanem a későbbiekben más nemzetiségek és népek öltözködési szokásait, igencsak változatos szín- és motívumkincsét fogja megmutatni a fotográfiai eszközeivel, bájos női arcok segítségével.

Annyi biztos, hogy reklámnak sem utolsó ez az elképzelés. Erős brand a szépség! Egyelőre az öltözetek és az arcok révén erősítheti a Székelyföld élni akarását a nagyvilágban.

Az Erdély egy gyönyörű nő című fotókiállítás megnyitóján köszöntő beszédet mond Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere; a kiállítást Molnos Zoltán festőművész nyitja meg; közreműködik a Boróka néptáncegyüttes.

Helyszín: Haberstumpf-villa (Betlenfalvi út 2–6 szám).A kiállítás az erdélyi magyarság hagyományos népviseleteit, elsősorban Székelyföld öltözködési sokszínűségét mutatja be. A sorozatban feltűnnek Udvarhely-, Sepsi-, Csík- és Marosszék női viseletei. A fotóművész fontosnak tartott megjeleníteni egy mezőségi népviseletet, illetve két román viseletdarabot is, amelyek a Székelyföld északi és déli pereméről származnak. Mindezeket azzal a szándékkal, hogy összehasonlítási alapot adjon a két nép (a székely és a román) hagyományos öltözködési kultúrájáról.

A székelyudvarhelyi tárlat előzményei a Budapesten (Millenáris Park), Brüsszelben (Balassi Intézet), illetve Csíkszeredában (Magyar Főkonzulátus) megszervezett kiállítások. A Magyar Nemzeti Közösségek Európai Érdekképviseleti Irodája (HUN.IN.EU) szervezésében a kiállítás Székelyudvarhelyről német nyelvterületre utazik.A székelyudvarhelyi kiállítást a Haáz Rezső Múzeum hozta létre, Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala támogatásával. Partnerek: HUN.IN.EU Alapítvány és a Dávid Fotó.

Dávid Botond munkásságáról és az általa életrehívott fotóművészi elképzelésről ITT olvashat.

HAÁZ REZSŐ MÚZEUM

535600 Székelyudvarhely

Tel./Fax: 0040 266 218375

Kossuth Lajos u. 29. sz. Pf. 22

info@hrmuzeum.ro

www.hrmuzeum.roA Múzeum fenntartója: Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Önkormányzata

www.varoshaza.ro