Emberközelben - az Exposia Alkotócsoport kiállítása

Ennek a Csíkszeredában megnyíló kiállításnak a képeit, amely most a Csíki Székely Múzeum szervezésében valósul meg, bár több alkotó felvételeiről van szó, a cím jellemzi a legjobban: Emberközelben. Mindegyik képkocka főszereplője az ember, mégis helyzetkép, portré, szociofotó, vagyis több műfaj sajátos lehetőségei által látjuk őket.

A fényképészek terepe többnyire Udvarhelyszék, életmódjában változatos vidék, a hagyományos mesterségektől a legújabb technikai újításokig mindent egy-egy településen szinte egymás mellett láthatunk.

Így van ez az ember esetében is: munkáját végző kovács, fonó és szövő asszony, juhászok, elpepecselő idős férfi, meg sok portré: koszos kisfiú, prófétaszerű öreg arcok, vidáman emlékezők, a pihenés, az öröm vagy éppen az ima pillanataiban. 

 
Az egyes embert is látjuk, sarkokban egy-egy gyereket, magányos felnőtteket, gyászolókat és jóízűen elbeszélgetőket. Komor öregeket és derűs gyermekeket, illetve vidám öregeket és durcás, sértődött kisgyereket. A munka és pihenés, megszusszanás perceit épp annyira fontosnak tartották megörökíteni, mint a kamerának ritkán kínálkozó különleges alkalmakat: a fintorgó gyereket, a merengő vagy gyászoló felnőttet.
 
Emiatt az arc sosem semleges. Láttatja, vagy éppen elfedni próbálja az érzelmeket, hangulatokat. Ott rezeg körülötte a boldogság, az izgalom, vagy éppen a méla csönd, az emlékezés szomorkássága dermeszti meg a levegőt. A kamera közel férkőzött az archoz, mi, nézők pedig közelebb kerülünk egy-egy helyzethez, sorshoz. Ez bevallott célja a kiállítóknak: a mindig más ember, a szinte percről percre változó arc és a hozzá tartozó sorsok láttatása.
 
P. Buzogány Árpád
 

Kiállító fotósok: Antal Levente, Balázs Ödön, Bartók Izabella, Erős Zoltán, Fekete Réka, Kelemen Lajos, Kerekes István, Kuthi Lázár, Szabó Béla, Tiszavölgyi Zsolt, Tordai Ede, Tóth Zsuzsanna, Vass Lehel, Vinczefi László és Vitos Hajnal.


Az Emberközelben című kiállítás a Csíki Székely Múzeum Kossuth Lajos utcai galériájában nyílik 2016. február 25-én, 18.00 órakor. Köszöntőt mond Bajna György újságíró, Balázs-Bécsi Eszter népdalénekléssel járul hozzá a hangulat ünnepélyességéhez.
A kiállítás március 17-ig tekinthető meg, hétköznapokon 12.00 és 18.00 óra között. 

Címkép: Kapaszkodók (Erős Zoltán); szövegközi képek: Ima (Kuthi Lázár), Amikor az asszony beszélni kezd (Tiszavolgyi Zsolt).

Élő Székelyföld Munkacsoport