Elismerések művészeknek a március 15-i ünnep alkalmából

Magyarország Babérkoszorúja díjjal tüntették ki Farkas Árpád és Király László költőt. Az elismerést nemzeti ünnepünk alkalmából, március 11-én, pénteken adta át Balog Zoltán, a budapesti kormány emberi erőforrások minisztere a Pesti Vigadóban.

Farkas Árpád József Attila-díjas költő, író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja részére „székely gyökerű és egyéni hangvételű költészete elismeréseként” adományozta Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke a díjat.

Király László, József Attila-díjas költő, író, műfordító, az MMA rendes tagja a magyar irodalom területén nyújtott kiemelkedő teljesítményéért részesült elismerésben.

 
Jázsai Mari-díjat kapott Mátray László, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház művésze.

József Attila-díjat két erdélyi származású alkotó vehetett át: Nagy Koppány Zsolt író, műfordító, szerkesztő, valamint Farkas Wellmann Endre költő, szerkesztő.

A gyergyóremetei származású Molnár Levente, a magyar Állami Operaház énekese Liszt Ferenc-díjban részesült.
 

A díjazottak teljes listája ITT megtekinthető!

A kultúra és a tudomány területén kifejtett munkásságért járó legmagasabb presztízsű elismeréseket – amelyeket általában egy-egy pályafutás megkoronázásakért, idősebb személyek, illetve rendkívülien kiemelkedőt alkotók kaphatnak – a Kossuth- és Széchenyi-díjakat a hagyományoknak megfelelően idén is március 15-én osztják ki a tudomány és a művészet jeles képviselőinek.

Egyes értesülések szerint mintegy negyven elismerést osztanak ki idén, köztük az Oscar-díjat kiérdemlő Saul fia című film három alkotója, Nemes Jeles László rendező, Erdély Mátyás operatőr és Röhrig Géza, az alkotás főszereplője is a Kossuth-díjasok között lesz ebben az évben.

Szövegközi fotónkon Molnár Levente operénekes. Fotó: Béres Attila/ Magyar Nemzet.

Forrás: MTI, Székely Távirati Iroda