Elhallgatott sérelmek
Akárcsak az elmúlt években, egyetlen szót sem írtak a nagyobb romániai lapok és portálok arról, hogy az Egyesült Államok külügyminisztériuma által összeállított, 2015-re vonatkozó emberi jogi jelentés eléggé hangsúlyosan szól a magyar közösség sérelmeiről is.
 
A szerdán közzétett jelentésből idézik a korrupcióra, a sajtószabadságra, a börtönökben uralkodó állapotokra vonatkozó részeket. Utalnak rá, hogy a jelentés bírálja a nacionalista, idegengyűlölő rasszista és antiszemita nézetek terjedését, és futólag szólnak a romák, a fogyatékosok és a szexuális kisebbségek, HIV-fertőzöttek vagy AIDS-betegek diszkriminálásáról.
 
Azt azonban egyik médium sem említi, hogy az amerikai jelentés külön szól a romániai magyarokat ért sérelmekről, az anyanyelv korlátozásáról az igazságszolgáltatásban és a közigazgatásban, a kétnyelvű feliratok hiányáról, a nemzeti, főleg a székely jelképek használatának korlátozásáról vagy a restitúciós ügyekről, konkrétan a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium újraállamosításáról.

Forrás: Foter.ro