Elfogták az isztambuli merénylő gyanúsítottjának feleségét?

Hírügynökségi jelentések szerint elfogták a Szilveszter éjszakáján vaktában lövöldözni kezdő isztambuli gyilkos merénylő feleségét.

A terrorista 2017. január 1-én, egy helyi idő szerint hajnali 1 óra 15 perckor keződőd lövöldözésben 39 embert megölt és 69-et megsebesített.

A helyszínre kiérkező kommandósok nem tudták ugyan akkor lelőni vagy elfogni az elkövetőt, de a jelentések szerint a hátrahagyott fegyverről és más tárgyakról sikerült ujjlenyomatot és genetikai mintákat gyűjteniük.  A terroristát azonosították, de személyes adatait egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

A nyomozás és a tragédia körülményeinek kiderítése nagy erőkkel folyik Törökországban. 

Az újévi isztambuli merénylet ügyében letartóztatott gyanúsított felesége azt állítja, a televízióból értesült a támadásról – írta a Habertürk című török napilap internetes oldalán. A kedden őrizetbe vett nő a hatóságoknak leszögezte: még arról sem volt tudomása, hogy a férje az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet szimpatizánsa lenne.

A török médiában – egymásnak helyenként ellentmondó – értesülések jelentek meg a feltételezett elkövető Törökországba érkezéséről.

Az Ihlas török hírügynökség titkosszolgálati információi alapján azt közölte, hogy a merénylő november 20-án családjával együtt Kirgizisztánból érkezett Isztambulba repülőn. A szülők és a két gyerek onnan szárazföldön először Ankarába mentek, majd onnan november 22-én Konyába utazott tovább. A család ott egy ingatlanügynök segítségével talált szállást, és egy stúdiólakást bérelt ki havi 1100 török líráért (kb. 280 euró). A férj 3 hónapot előre kifizetett, és azt mondta: azért jött a városba, hogy munkát találjon. Miután a török hírtelevíziók hétfő este bemutatták az elkövetőről készült eddigi legélesebb fényképfelvételt, a környéken lakók felismerték a támadót és értesítették a hatóságokat. A rendőrség a merénylő feleségét őrizetbe vette és Isztambulba szállította.

Az Ihlas jelentése ellentmond a Habertürk kedden korábban megjelent beszámolójának, amely szerint a család nem Kirgizisztánból, hanem közvetlenül Szíriából érkezett, ahol a férfi az IÁ tagjaként harcolt.

A Habertürk úgy tudja, hogy a merényletet végrehajtó férfi végül december 29-én érkezett Isztambulba, míg a Sabah című legfőbb kormánypárti előzőleg arról írt, hogy ez december közepén történt. A támadó személye már ismert, egyes állítások szerint a Kína északnyugati részén élő ujgur népcsoporthoz tartozik, de a kilétét egyelőre nem hozták nyilvánosságra a hatóságok.

A török hírtelevíziók kedden beszámoltak egy 45 másodperces videóról, amelyet a merénylő önmagáról készített az Isztambul szívében található Taksim téren. Egyelőre nem tisztázott, hogy a felvétel a támadás előtt vagy után készült.

A szilveszter éjszaka, a Reina nevű szórakozóhelyen elkövetett lövöldözéses merényletben legalább 39-en meghaltak és 69-en megsebesültek. A támadást az Iszlám Állam vállalta magára. Az elkövető szökésben van, a török rendőrség nagy erőkkel keresi.

Címképünk az áldozatokra emlékező kegyeleti helyen készült – Fotó: Yrgiz Karahan/ Reuters.

Forrás: MTI