Egy udvarhelyi márványtábláról
Székelyudvarhely egyik büszkesége a Városháza. Az egykori Vármegyeháza a főtér északkeleti részén épült 1895–1896 között eklektikus stílusban Stehlo Ottó építész tervei szerint, a kivitelezést Ferenczi Endre főmérnök irányította. Ma, elmondhatjuk bátran, ez az épület a város egyik szimbóluma.

Ahogy belépünk a belső udvarra mindjárt az őrszoba (kapus szoba) mellett jobbra egy szép márványtáblát találunk a falon. Mint minden látható helyre kihelyezett emléktábla, ez is azt a célt szolgálja, hogy általa üzenjenek az utókornak, hadd tudják a késői leszármazottak, hogy kik jártak-keltek, éltek-haltak e dombok között, s mivel foglalkoztak köz- és vasárnapokon. 

Azt hinné az ember első látásra, hogy az mindig is ott volt, s a történelem viharait könnyedén átvészelte.

Ez nem ilyen egyszerű! Ennek a márványtáblának is megvan a maga sajátos története.

Bizonyára az átadás idején, már 1897. június 26.-án, mert  ekkor volt a hivatalos átadás – bár az épületet a Millennium évében használni kezdték – ott díszelegett valahol az épület belső vagy külső falán. Aztán egyszer csak eltűnt. Zavarhatta 1945 után a kommunistákat, hogy Ő császári és apostoli királyi felsége, I. Ferenc József dicső uralkodása alatt készült – a márványtáblának évtizedekre nyoma veszett.

Az 1989-es decemberi események idején – épp vasárnap volt – egyszer csak megcsörren nálunk a telefon a konyhában; a feleségem veszi fel, s mondja, hogy engem keresnek, majd át is adja mindjárt a kagylót. Egy férfi mutatkozott be – sajnos a nevére nem emlékszem -, s közli, hogy a néptanács pincéjében kialakított fűtőházban, a nagykazán háta mögött, zsírpapírba csomagolva ott van egy márványtábla. Mondta, hogy eddig ők titokban őrizték, s most már ránk bizza…

Azonnal felhívtam hívtam Kolumbán Gábort, az átmeneti hatalom helyi vezetőjét, a Nemzetmentési Front akkori elnökét, és közöltem vele a jó hírt.

Valóban ott volt a tábla, csak azt kellett eldönteni, hogy mi legyen vele.

A döntés eredménye: a falon látható.

A Matricagyár munkásai legyártották a felfogató négy díszcsavart, és minden ceremónia nélkül a márványtábla visszakerült az őt megillető helyére.
 

Taxisok a Vármegyeház előtt – 1930-as évek
Közben eltelt huszonhat év, egy kisé megkésve, de minden elismerésem a kazánfütőké, akik vigyáztak a történelmi ereklyére.Gondoltam, elmondom, hogy ne vigyem magammal ezt a titkot.
 
Balázs Árpád/ Élő Székelyföld Munkacsoport