Dacian Ciolos programdokumentuma

Románia 100 platform címmel programdokumentumot tett közzé hétfőn Dacian Ciolos független miniszterelnök, akit mind Klaus Iohannis államfő, mind az elnökhöz közé álló Nemzeti Liberális Párt (PNL) további közéleti szerepvállalásra bíztatott. Iohannis korábban egyértelművé tette: szívesen adna újabb kormányalakítási megbízást Ciolosnak, ha politikailag elkötelezné magát, azt ugyanis kizárta, hogy a decemberi parlamenti választások után is szakértői kormány maradjon Románia élén.

Ciolos rámutatott, nem szegheti meg a választóknak tett ígéretét, miszerint független marad, de összeállított egy programdokumentumot, amelyhez felsorakozhatnak mindazok, akik osztják nézeteit.

Románia 2018-ban ünnepli a Román Királyság és Erdély egyesülésének, a modern Románia megalakulásának századik évfordulóját. Ciolos az általa létrehozott ro100.ro honlapon meghirdetett programnyilatkozatában úgy véli, a román politikustársadalomnak meg kell újulnia, és meg kell határoznia azokat a célkitűzéseket, amelyeket választási ciklusoktól függetlenül követni akar.

Elvekből és nemzeti projektekből álló platformjának élén a miniszterelnök kiemelte, a centenáriumára készülő Romániát korrupciómentessé kell tenni. A „társadalom önbecsülésének visszanyerését” célzó platformjában Ciolos olyan elveket hirdet, mint a tisztességes kormányzás, a felelős politizálás, a munka becsülete, a szegénység felszámolása, a versenyképesség fontossága.

A leköszönő kormányfő azt szeretné, hogy országa „minden román Romániája” legyen, mindenkié, aki itt él és dolgozik, „etnikumától és hitétől függetlenül”. A kivándoroltakat is hazatérésre bátorítaná. Bár Ciolos nem tisztázza, hogy politikai hagyatéknak vagy kormányzati programnak szánta a Románia 100 platformot, a dokumentum – a közigazgatás átszervezésétől a bürokrácia visszaszorításáig – egy sor olyan kormányzati projektet is felsorol, amelyet szerinte folytatni kellene, vagy ideje lenne elkezdeni.

A platform honlapja – egyelőre csak román nyelven: ro100.ro

A PNL mellett a korrupt politikusok leváltásával és szintén jobboldali programmal kampányoló, újonnan alakult Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is bejelentette, hogy támogatná Ciolos tisztségben maradását.

A felmérések szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) a legesélyesebb a választási győzelemre és továbbra is 7-10 százalékpontos előnye van a PNL-lel szemben. A PSD – reménybeli koalíciós partnereivel együtt – most éles támadásokat intéz Ciolos ellen, aki „bár függetlennek hazudta magát”, most szerintük a jobboldal élére állt.

Forrás: MTI

Élő Székelyföld Munkacsoport