Csökkent Johannis népszerűsége
Több mint 35 ezer szimpatizánst vesztett el két és fél nap alatt Klaus Johannis román államfő facebookos hivatalos közszereplői oldala, miután védelmébe vett egy kilakoltatással megfenyegetett médiaintézményt, és bírálta az adóhatóságot az intézménnyel szembeni eljárása miatt.

Johannisnak szerdán este még több mint 1 millió 732 ezer „lájkolója” volt, pénteken délután már több mint 35 ezerrel kevesebben tartoztak oldalának kedvelői közé.

Az adóhatóság hétfőn felszólította az Intact médiatrösztöt, hagyja el öt nap alatt az összesen öt televíziós csatornának otthont adó székházát. Az ingatlan a cég alapítója, Dan Voiculescu politikus és üzletember ellen hozott jogerős ítélet alapján 2014-ben a román állam tulajdonába került. Voiculescut 10 éves börtönbüntetésre ítélték korrupcióért, a bíróság által megítélt 60 millió eurós vagyonelkobzásnak mindeddig nem szereztek érvényt.

Klaus Johannis is véleményt nyilvánított az ügyben szerdán, és bírálta az adóhatóságot. Újságírói kérdésre válaszolva kijelentette: a szólásszabadságot nem lehet korlátozni „banális” adminisztratív intézkedésekkel, és elhamarkodottnak nevezte az eljárást.

Ezt követően kezdődött el az internetes tiltakozás az elnö ellen. Johannis meglehetősen magas népszerűségre tett szert a közösségi médiában, amely fontos szerepet játszott 2014-es megválasztásában. Rá többnyire olyan fiatalok szavaztak, akik aktívak a közösségi médiában. Elemzők szerint megválasztása óta most először kell szembenéznie ilyen nagy arányú tiltakozással saját szavazótáborából.

Az adóhatóság eljárása miatt szerdán Dacian Ciolos miniszterelnöknek magyarázatot kellett adnia a szenátusban. Liviu Dragnea, a legnagyobb politikai erőnek számító Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke kijelentette, megbuktatják a szakértői Ciolos-kormányt, ha a médiaintézménynek el kell hagynia a székhelyét. Az Intact médiatröszt a Voiculescu által alapított Konzervatív Párt (PC) szócsöve, amely többször nevet változtatott, és 2004 óta rendszerint a PSD listáin jutott be a parlamentbe.

Péntek délután mintegy 5 ezren tüntettek Bukarestben a román parlament előtt az Intact felhívására az adóhatóság eljárása elleni tiltakozásul.

Forrás: MTI