Betiltották a dohányzást - FRISSÍTVE!

Március 16-tól tilos a zárt terekben dohányozni Romániában. Az erre vonatkozó jogszabályt még 2015 decemberében fogadta el a döntő házként a képviselőház, azt mindjárt megóvta 33 szenátor, ám pár nappal később az Alkotmánybíróság nem talált hibát benne, így az államelnök január 29-én kihirdethette és a hivatalos közlönyben is megjelenhetett. 

A törvény azonban nem mindig fogalmaz pontosan. Nem egyértelmű, hogy mi fog szabadtéri terasznak minősülni, s egyáltalán megengedhető-e bizonyos – három fallal körbezárt – helyiségekben a dohányzás. Az sem egyértelmű, hogy kik és milyen módon ellenőrzik majd a törvény betartását. Egyébként a kilátásba helyezett büntetések igen jelentősek, egyaránt büntethetik a lokálokban dohányzó személyeket és a vendéglátós cégek üzemeltetőit. A magánszemélyeket 100-500 lejes helyszíni bírsággal sújthatják, a vállalkozásokat pedig 10000-15000 lejre büntethetik, de az esetek ismétlődése maga után vonhatja egy-egy vendéglátóipari egység bezárását is. Bűnjelnek számít, ha dohányfüst-nyomokat vélnek felfedezni az ellenőrök a légtérben, illetve az is, ha cigarettacsikkeket találnak.

 
FRISSÍTÉS!
Mostanra kiderült (2016. március 20.), hogy hatóságok egész sora figyeli a dohányzás korlátozására vonatkozó törvény betartását, köztük a vészhelyzeti felügyelőségek, a rendőrség és a csendőrség. Azt ajánlják a lakosságnak, hogy a tiltott helyeken történő dohányzással kapcsolatos bejelentéseiket ne a 112-es sürgősségi segélyhívó számon tegyék meg, mivel ez a telefonvonal kizárólag az emberi életet, épséget, valamint a vagyonbiztonságot fenyegető veszélyek bejelentésére szolgál. Belügyminisztériumi és katasztrófavédelmi közleményekben emlékeztetnek arra, hogy túl az egészségkárosításon, a dohányzás egyúttal a tűzesetek okozója is lehet: az országos vészhelyzeti felügyelőség összesítő adatai szerint Románia-szerte a tűzesetek 11 százalékát olyan személyek okozták, akik nem tartották be a dohányzással kapcsolatos tűzvédelmi előírásokat. Utóbbiak betartását a szóban forgó törvény megjelenése előtt is ellenőrizték, és a továbbiakban is fogják – térnek ki a közleményekben.

Nem tudni, hogy kialakul-e a dohányzáshoz kapcslódó feljelentési kultúra, de az biztos, hogy újabb lehetőség mutatkozik az egymás életének megkeserítésére és a tisztességes egymás mellett való élésre egyaránt. Ezidáig is voltak írott és íratlan szabályok e kétfajta, dohányos és dohánymentes ember együttélési és távolságtartási szokásaira vonatkozóan. Biztos, hogy a törvény most jót tesz, de lehetnek hátrányos következményei is. Ilyen szempontból érzékeny, ugyanakkor érzéketlen és különleges országban élünk. Bármi lehetséges. 

Érdekes időszak kezdődik, amely rémtörténeteket és furcsa helyzeteket produkálhat. Új időszak jön, amikor talán végérvényesen kiszorulnak a dohányzók az éttermekből és bárokból, illetve – ami még fontosabb – az intézményekből, a munkahelyekről is száműzik ezt a káros élvezeti cikket.

Egy történet a törvény bevezetése utáni korszakból

Konstancán élő ismerősünk – aki évtizedek óta elismert pedagógus és megrögzött dohányos – megosztotta portálunkkal a cigi-stop második napján keletkezett élményeit.

„A nagyszünet alatt ma kilopakodtam az iskolából. A portás nagyon morcosan nyitotta ki kaput, sanda pillantást vetve rám, mert sejtette, hogy milyen célból osonok ki. Tudtam, hogy gyanút ébresztek, de nem nagyon törődtem véle… Odamentem a saját személygépkocsimhoz, beültem és becsuktam az ajtót. Rágyújtottam, majd elszívtam a cigarettát. Előtte persze gondosan ellenőriztem, hogy legyen felhúzva minden ablak, nehogy véletlenül tüdőrákot kapjanak a kiszivárgó füsttől a járókelők… Hallottam egyébként, hogy a Zorilor étterem előtt tegnap 300 lejre bírságoltak egy lányt, aki egy padon ülve cigizett. A rendőrök arra hivatkoztak, hogy az nem egy hivatalosan kialakított nyilvános dohányzóhely, hiszen nincsen felszerelve hamuzóval… Aztán délután már egyáltalán nem volt bátorságom kimenni a lakásomból.” 

Forrás: Mediafax, Mirela Ghinea facebook-oldala