Benedekffy Katalin - az utazó székely nagykövet szerepében

Március 11-én szombaton abban a szerencsében volt részünk a Genfi Magyar Kulturális Központban, hogy Benedekffy Katalin egy izgalmas és elképesztően jó, interaktív délutáni foglalkozást tartott az itteni magyar gyerekeknek.

Kata egy erdélyi, székelyföldi, azon belül is nagygalambfalvi származású hihetetlen tehetség, aki kulturális sokszínűségéről tanúbizonyságot téve egyben színésznő, opera-, operett-, musical- és népdalénekes, de emellé még egy új típusú, rettentő változatos műhely-foglalkozást is összeállított gyökerei továbbadására. 

Mikor felkonferáltam, színpadi belépője egy csodaszép erdélyi népdal volt, mellyel egyből kellemes hangulatot teremtett, és pillanatok alatt elkápráztatta a közönséget. Így végül nem csak a gyerekek, hanem a szülők is maradtak délutánra, ugyanolyan élvezettel vállalva aktív szerepet az éneklésben, táncban és legenda-eljátszásban.

A nagyobb és vállalkozóbb szellemű gyerekek felolvasták a Rák-tava vidékének történetét, melyet aztán nagy nevetgélés közepette elő is adtunk: az erdő zizegő fáitól egészen a zokogó mostohalány könnycseppjeiig minden apró részletre akadt szereplő.

A „színészkedést” követően megtanultuk a Galambfalván a nagy torony, de magos… kezdetű népdalt, melynek ritmusára eljártunk egy rövid – ám egyesek szerint annál bonyolultabb – erdélyi táncot is. Hogy pihenjünk egy kicsit, a kisebbek kirakós társas játékot kaptak a kezükbe, a nagyobbak pedig lerajzolták a felolvasott legendát. Közben a felnőttek erdélyi mintákat hímezhettek filcanyagra, melyekből aztán gyönyörű egyedi könyvjelzők varázsolódtak.A délutánt egy utolsó énekléssel fejeztük be, melyre jól esett elfogyasztani az isteni tárkonyos pityókalevest, melyért külön köszönet jár helyi magyar szakácsunknak!
 
Köszönjük szépen a fantasztikus programot, mindenki élményekkel gazdagon és a jó értelemben vett fáradsággal tért haza, remélve, hogy még sokszor lesz lehetőségünk Katával együtt játszva tanulni!
 
Rengei Boglárka