Agrárkonferencia lesz Székelykeresztúron
2016. augusztus 12. és 14. között Kárpát-medencei gazdák, mezőgazdasági tanulmányait folytató, már befejező, vagy a mezőgazdaság iránt érdeklődő fiatalok vesznek részt a Kárpát-medencei Agrár Konferencián.

A rendezvény előadói között szerepelnek különböző mezőgazdasági és egyéb intézmények képviselői, pályázatíró cég reprezentánsa, illetve egyetemi oktatók is.

 
A program nyitónapján a résztvevők a Kárpát-medence határon átnyúló mezőgazdasági kezdeményezéseit ismerhetik meg Jakab István, a MAGOSZ elnökének, előadásában, illetve az Európai Uniós és regionális mezőgazdasági tendenciákat, pályázati lehetőségeket. A délutáni előadások folyamán a mezőgazdaság és turizmus viszonyának vizsgálásának jut fő szerep, illetve sikeres agroturisztikai vállalkozás megismerésének.
 
A konferencia második napja egy bivalytenyészet meglátogatásával kezdődik, ahol a bivalytenyésztés és turizmus viszonyát is vizsgálják a résztvevők. A délután folyamán a fiatalok a tejfeldolgozással kapcsolatos ismereteiket mélyítik el, hiszen a tejtermékek piacán megnyilvánuló fogyasztói magatartásról, a szövetkezetekről, illetve a tej táplálkozásban betöltött szerepéről hallhatnak előadást.
 
A zárónapon a résztvevők Segesvárra látogatnak, ahol a történelmi központot tekintik meg. A konferenciát népzene és néptánc est színesíti, melyek célja, hogy a résztvevők megismerjék a helyi kultúrát, illetve megosszák a többiekkel saját régiójuk népművészeti elemeit is.
 
A rendezvény előadói között szerepelnek különböző mezőgazdasági és egyéb intézmények képviselői (MAGOSZ, Nemzetstratégiai Kutatóintézet, MÜTF Oktatási Központ, Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége, Caritas Gyulafehérvár), pályázatíró cég reprezentánsa, illetve egyetemi oktatók is.
 
A Keresztúr Térségi Mezőgazdászok Egyesülete, közösen az Udvarhelyszéki Mezőgazdászok Egyesületével, idén immár második alkalommal szervezi meg a Kárpát-medencei Agrár Konferenciát – tavaly más megnevezése volt a rendezvénynek. 
 
A konferencia fővédnöke idén Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.
 
A konferenciára a jelentkezési határidő: július 10. (éjfél) További információkat az office.aacs@gmail.com email címen lehet igényelni.
 
Forrás: NSKI, agrotrend.hu, Székely Távirati Iroda