A parajdi Sótörő Egyesület terveiről

Több alkalommal is írtunk a sóbányáról és fürdőjéről híres nagyközségben működő civil szervezetről, amely idén céljául tűzte ki, hogy megment egy hagyományos székely házat. A megmentés azonban korántsem egyszerű, hiszen le kell bontani és egy másik telken újraépíteni. 

Még pünkösdhétfőn szervezték meg parajdi civilek a Pünkösdölőt, amelynek célja eddig a hagyományőrzés volt. A kezdeményező értelmiségiek, pedagógusok, szülők, vendéglátósok és zenészek nagyon gazdag és sokoldalú programban gondolkodtak. A tapasztalat megvan, hiszen az idei volt a sorrendben immár a hatodik; még többen odaálltak a helyi civilek, de sajnálatos módon, a rossz időjárás miatt összezsugorodott.

Régebb bekapcsolódtak a környező falvak, azaz Alsó- és Felsősósalva is, de most keresztbeszervezés történt – mondotta Kelemen Magdolna főszervező, a Sótörő Egyesület képviselője -, úgy láttam, hogy például Alsósófalva már a táncos találkozójára bevonta a Hess, pávásokat innen, és ezért mi csak egy naposra terveztük az idei rendezvényünket. A Hesspávázás, illetve a pünkösdölés három sóvidéki településen maradt fenn, Parajdon, Alsósófalván és Siklódón, úgyhogy természetes az egymásra-rakódás és a párhuzamosság. Régebb hívásunkra eljöttek Szovátáról, Sóváradról is, de mivel a mostani pályázatunra még választ sem kaptunk, a bizonytalanra nem hívhattuk őket. Az történt, hogy az eső miatt beszorultunk az óvoda előterébe, nem tudtunk eléggé látványosan felvonulni, a tésztasütő verseny is „fedettpályás” változatban zajlott.

 
Délután a Maros Művészegyüttes lépett fel, de csak a kisebbik rendezvényteremben, mivel a művelődési házat éppen javítják. Az ilyen színpadra koreografált, látványos programokra ma már nem egyszerű elvinni a parajdiakat, kell a gyermekek és a pedagógusok megfelelő hozzállása, hogy a szülők felálljanak a tévékészülékek elől.
 
 
A fenti videót a Sóvidék Televízió készítette.
 
A tésztasütő verseny ettől függetlenül nemzetközi volt, hiszen két magyarországi csapat is érkezett. Külön erre a programra szerveztek kirándulást. Olyan kiváló vezetőik voltak, hogy magukkal ragadták e programrészt, és nagyban segítették a kibontakozást és a hangulatformálást.

Minden próbálkozás mellett és ellenére azonban az eső elmosta és az együttes elvitte a teljes bevételt – 1500 lejt kellett kifizetni -, úgyhogy a „Mentsünk meg egy székely házat” című projekthez nem tudtak forrásokat gyűjteni ezalkalommal.
 

Mivel helyhatósági választások következnek június 5-én, egyelőre csak a parajdi tanács elvi beleegyezése van a birtokukban, hiszen annyi történt, hogy kijelölték az újjáéítendő ház telkét. Versenyhelyzet mutatkozik a választáson. Nem is annyira a polgármester személye, hanem a tanács összetétele dönti majd el, hogy a vezetés mennyire fogja s tudja szívén viselni az egyesület ügyeit a következő években.

Mindenesetre, ha a politikai irány még nem látszik, de kampányidőszakban is érezni, hogy honnan érkezik a folyamatos turista-utánpótlás és a töretlen érdeklődés.

Közben a Sótörő Egyesület tisztségviselői építészekkel, urbanisztikai szakemberekkel tárgyaltak, s az a vélemény, hogy a teljes munkálat mintegy 28-30 ezer euróba kerül, még akkor is, ha bizonyos munkafázisokat kalákában végeznek és a közbirtokosság adja a faanyagot. 

Az Élő Székelyföld Munkacsoport ígérte, hogy elkészíti a ház merészebb látványtervét. Íme, itt látható is Gyöngyössy János „nagyobbívű” rajza.

Vajon a 28-30 ezer eurót egy- vagy kétszintes változatra számolták-e? Korábban szó esett egy 25 ezres változatról is.

Ami biztos, az Élő Székelyföld Munkacsoport a továbbiakban is figyelemmel kíséri, s ahol tudja, segíti a homoródszentpáli, az atyhai és a parajdi építési terveket egyaránt.

Hamarosan újabb részletekkel jelenkezünk a hagyományos székelyföldi építészet esélyeit latolgató írásokkal. 

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport