A Magyar Kultúra Napja 2017

Idén is számos rendezvény kapcsolódik Erdély, illetve Székelyföld szerte ehhez az ünnephez, amelyet Magyarországon 1989 óta tartanak. Erdélybe a Himnusz születésnapjáról – 1823. január 22. – való megemlékezés a kilencvenes évek közepe óta vált gyakorlattá, s ahol tehetik – a magyar többségű megyékben, a Kölcsey-emlékhelyeken, valamint a jelentős magyar kulturális központoknak számító városokban – ez az alkalom jóval több egy-egy rövid előadás vagy koszorúzás megszervezésénél.

A Magyar Kultúra Napja fesztivál-jelleget kap és igen sok településen többnapos rendezvénysorozattá terebélyesedik.

Mi most arra teszünk kísérletet, hogy felhívjuk a figyelmet ezekre a programokra, illetve – lehetőségeink szerint – igyekszünk majd beszámolni a jelentősebb, illetve azon eseményekről, ahová sikerül eljutnunk.

A saját nemzeti kultúrájukat számos helyen ünneplik világszerte. A frankofóniának is van volágnapja (március 27.), a románok pedig a jeles költő, Mihai Eminescu (1850-1889) születésnapjára, január 15-re időzítették a maguk kultúrának ünnepét. Tegnap – idehaza és a román diszpórában is – sok helyszínen megemlékeztek erről, illetve díjazták a nemzeti kultúra jeleseit. Klaus Iohannis elnök így írt erről saját Facebook-oldalán: „A világban egy ország iránti tisztelet nagyrészt a kultúráját és művészeit övező nemzetközi megbecsülésre épül. Kulturális örökségünk nemzeti identitásunk legkifejezőbb eszköze.”

Leszámítva egy-két próbálkozást, a két kultúra és annak ünneplése ilyenkor – egy hét távolságban – elmegy egymás mellett, holott számos kapcsolódási pontja van, s újabbakat is lehetne találni.

Lőrincz Csaba felvétele

Székelyudvarhely

A Polgármesteri Hivatal és Hargita Megye Tanácsa támogatásával a Városi Könyvtár, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, a Művelődési Ház, a Haáz Rezső Múzem, a Tomcsa Sándor Színház, a Székelyföldi Filharmónia, a Cimbora Gyerekek Klubja, a Udvarhelyszéki Népművészek Egyesülete, az Udvarhelyi Fiatal Fórum, a Harmónia Cukrászda és az Udvarhelyszék Kulturális Egyesület vesz részt a programok lebonyolításában. Az események 2017. január 16. és 29. között zajlanak


Január 16. – hétfő
    16–20 óra: Dokumentumfilmek vetítése a Harmónia cukrászdában.
           Bálint Arthur: Babonák; Fábián Kornélia: Tájak, beszélő házak – tájházak Hargita megyében, 
           Fecső Zoltán: Fűrészmalmok; Panoráma Vizuális Alkotóműhely Egyesület, 
           A Firtos falvai – Etéd; Simó Ibolya: Kicsi nagykövetek, 
           Szabó Károly: Székely ízőrzők – hagyományos székely konyha.
 
Január 17. – kedd 
    16–20 óra: Dokumentumfilmek vetítése a Harmónia cukrászdában.
           Bocskor Salló Lilla: „Orczád verítékével” – Kovács Piroska, a székely kapuk őrzője, 
           Fábián Kornélia: Teremtő kéz – portréfilm a siménfalvi Ráduly Jánosról, 
           Hadnagy Árpád Levente: Könyvbe szőtt gondolatok – portréfilm a farkaslaki Jakab Rozáliáról,
           Jakab Ervin: Népi gyermekjátékok; Rubin Stúdió: Amíg a kolomp szól.
 
    Fodor László felvétele
 
Január 18. – szerda
    17 óra: Festészeti kiállítás Nagy-Imecs Zsuzsanna munkáiból, a Hagyományőrzési 
           Forrásközpont nagytermében.
    19 óra: Roberto Zucco – dráma – Tomcsa Sándor Színház.
 
Január 19. – csütörtök
    17 óra: A Hagyományőrzési Forrásközpont új kiadványainak bemutatója a székhelyen.
    18 óra: Kiállítás a Cimbora Ház gyermekeinek munkáiból a Művelődési Ház Oszlopos teremében.
    19 óra: Udvarhelyszék Fúvószenekar ünnepi koncertje, a moziteremben.
 
Január 20. – péntek
    17 óra: grUnd – udvarhelyi vizuális alkotók kiállítása, a Képtárban (Kossuth utca).
    18 óra: Csárdáskirálynő – operettgála budapesti művészek előadásában, a moziteremben.
    19 óra: Ibusár – zenés huszerett – Tomcsa Sándor Színház.
 
Január 21. – szombat
    17 óra: Élő népművészet kiállítás, a városháza Esketőtermében. 
           Megnyitja Orbán Árpád alpolgármester.
    18 óra: Cs. Kovács Katalin: Arc(képek) árnyékban c. könyvének bemutatója, a 
           Városi Könyvtár olvasótermében.
 
Január 22. – vasárnap
    12.30 óra: Lőrincz Gyula festészeti kiállításának megnyitója a Művelődési Ház koncerttermében.
           Megnyitja Siklódi Zsolt grafikusművész és Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója.
    16 óra: „Indulj el egy úton…” Kallós Zoltán életmű-kiállítás a Haáz Rezső Múzeumban.
    18 óra: Udvarhelyszék Kultúrájáért díjak átadása a Művelődési Ház nagytermében.
           Meghívott a Fölszállott a páva tehetségkutató verseny díjazottja, a Cickom Énekegyüttes.
 
Január 29 – vasárnap
    19 óra: Kávészünet koncert, a Siculus Ifjúsági Ház nagytermében.

Várday Béla felvétele

Csíkszereda
 
A Csíki Székely Múzeum északnyugati bástyatermében szerdán délután 18 órától mutatják be A székelység története című kiadvány második, javított kiadását. A Kájoni János Megyei Könyvtárban csütörtökön 17 órától kerül sor Balázs Lajos néprajzkutató Menj ki én lelkem a testből című kötetének bemutatására, amely a csíkszentdomokosi temetkezési szokásokat ismerteti. Szintén 17 órától (csütörtökön) tartják a Székelyföld kulturális folyóirat januári lapszámának bemutatóját a Székelyföld Galériában. Az eseményen Péntek János nyugalmazott egyetemi tanár, nyelvész, etnográfus tart előadást az oktatás mai helyzetéről. Csütörtökön a nagyszebeni Orth István grafikusművész alkotásaiból nyílik kiállítás 18 órától a Lázár-ház dísztermében (Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa). A tárlatot Nagy Miklós Kund művészeti író méltatja. Pénteken délelőtt 11 órától a Hargita Megyei Kulturális Központban tartanak nyílt napot, hogy a központ ez évi tevékenységét, programjait ismertessék az érdeklődőkkel. A részvételi szándékot a 0266-372044-es telefonszámon vagy a kultura@ccenter.ro e-mail címen lehet jelezni.

Az egy éve indult az Olvasókör a Kájoni János Megyei Könyvtárban, az idei év első találkozóján nem csak az egyéves születésnapot ünneplik a kör tagjai, hanem a magyar kultúra napja előtt is tisztelegnek. A pénteken 16 óra 30 perctől kezdődő találkozó programjában szerepel a múlt év olvasóköri tevékenységének értékelése, valamint a 2016-os év témáinak megbeszélése is.

 
A csíkszeredai F’10 fotóklub által 2015-ben meghirdetett IV. „Best 100” –  A legjobb száz fotó nemzetközi fotóművészeti pályázat kiállítását csütörtökön 18 órától a csíkszeredai Nagy István Művészeti Líceum aulájában (Szabadság tér 18 sz.) Bács Béla János nyitja meg, közreműködik a Sunshine mandolin együttes.

 

 
Gyergyószentmiklós
 
A Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtárban január 22-én, pénteken 17 órától könyvbemutatóra várják az érdeklődőket. A gyergyóditrói Gergely Géza nyugdíjas magyartanár Nevetni jó! című könyvét Zöld János mutatja be. A kötetet Biró Zsuzsa képzőművész illusztrálta, a grafikákból kisebb tárlatot is megtekinthetnek az érdeklődők.
 
A Tarisznyás Márton Múzeumban január 22-én 18 órától nyitják meg a Márton Árpád festőművész jubileumi kiállítását. A tárlatot megnyitja Bajna György újságíró és Ferencz-Mátéfi Kriszta művészettörténész-muzeológus, ezt követően Márton Árpád festőművész rendkívüli tárlatvezetést tart. A rendezvény házigazdája Csergő Tibor András múzeumigazgató. A megnyitón lehetőség lesz az igényes kiállítási katalógus megvásárlására is.
 
 
A Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ a magyar kultúra napján Cseh Tamásra emlékezik, a zeneszerző 73. születésnapján. Az emlékestre 19 órától a Bocsárdi Angi Gabriella Stúdióteremben kerül sor. Az eseményen  György László gitározik és Korpos Szabolcs zongorázik.

További programok Marosvásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön.

Források: Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásköpont, Wikipédia, Székelyhon.ro, Transindex.ro, Hargita Megyei Kulturális Központ, Agerpres. 
Címkép: a Himusz kéziratának részlete – az eredeti változatot, amely 1945-ben megsérült a Petőfi Irodalmi Múzeumban őrzik Budapesten. 

Élő Székelyföld Munkacsoport