Több mint 25 ezren látták a Csontváry-kiállítást

A csíkszeredai Mikó-várban rendezett Csontváry Erdélyben című kiállítás meghaladta a huszontötezres nézőszámot – jelentette be kedden Gyarmati Zsolt, az intézmény igazgatója.

A huszonötezredik belépőt a marosvásárhelyi Egyed-Zsigmond család vásárolta meg. A népes családot a kiállítást szervező Csíki Székely Múzeum igazgatója személyesen is köszöntötte.

A kiállítás Csontváry Kosztka Tivadar 47 festményét és Munkácsy Mihály egyik művét mutatja be. A műveket hat magyarországi gyűjteményből szállították Csíkszeredába, ahol augusztus 20-ig lesznek kiállítva.

A múzeum látogatói egyebek mellett a Magányos cédrus című festményt is megtekinthetik és Csontváry számos, kuriózumként jegyzett portréját.

A legmodernebb klíma- és párásító berendezéssel ellátott térben kiállított művekhez egy Munkácsy-festmény, a Vihar a pusztán című kép is társult, így egy teremben tekinthető meg az eredeti Munkácsy-alkotás, valamint a róla átlényegített Csontváry-értelmezés is.

A székelyföldi Csontváry-kiállítás nem azonos a budai Várban rendezett A magányos cédrus – Csontváry géniusza cíművel, amelyet csaknem 115 ezren láttak.

Bár az erdélyi Csontváry-premier szervezői igazi életmű-kiállításra törekedtek, a csíkszeredai múzeum nyílászárói határt szabtak a válogatásának. Mivel a képek sérülékenyek, nem lehetett felcsavarni őket, így csak az olyan méretű képeket tudták fogadni, amelyeket bekeretezve is be lehetett vinni a termekbe.


Az Egyed-Zsigmond család és az intézmény vezetője

Az erdélyi Csontváry-kiállítást május 7-én Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, Románia volt kulturális minisztere nyitotta meg.

A címkép a www.erdon.ro honlapról származik
Forrás: www.maszol.ro. MTI


Élő Székelyföld Munkacsoport